eur:
390.89
usd:
359.97
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

"Megpróbálták megölni a miniszterelnököt"

A brit Belügyminisztérium egy csütörtökön nyilvánosságra került 1909-es jelentése szerint a szüfrazsett mozgalom a múlt század elején azt tervezte, hogy meggyilkolja a kormányfőt.

A brit Belügyminisztérium 1909-es jelentése elsősorban arról szól, hogy el kell-e távolítani a Parlament körül sztrájkolókat, és megemlíti a Herbert Asquith miniszterelnöknek címzett fenyegetéseket is.

A belügyi tárca memoranduma szerint "megalapozottnak tűnik a félelem, mely szerint a Parlament bejáratánál álló sztrájkőrök közül valaki rálőhet a miniszterelnökre" és hangsúlyozza, hogy az asszonyok összeesküvést szőnek.

A jelentés eljátszik azzal a gondolattal, hogy erőszakkal eltávolítják a nyolc hete a Parlament előtt tüntető szüfrazsetteket, de arra a következtetésre jut, hogy ebben az esetben kénytelenek lennének nyilvánosságra hozni a miniszterelnököt ért fenyegetést.

"Ebben az esetben az egész ügy a bíróság elé kerülne...Kénytelenek lennénk nyilvánosságra hozni azokat a tényeket, amelyek alapján azt feltételezzük, hogy összeesküvés készül a miniszterelnök meggyilkolására" - fogalmaz a jelentés, amely arra a következtetésre jut, hogy "célszerűbb békén hagyni a tüntetőket és megerősíteni a Parlament védelmét".

A dokumentum arról is beszámol, hogy információik vannak arról, hogy "legkevesebb öt szüfrazsett" célba lövést gyakorol egy belvárosi épületben. A rendőrség meglátogatta az említett házat, ahol a tulajdonos elismerte, hogy az ott található minilőtéren gyakorolt két nő egy Browning pisztollyal. "Megkértem őt, hogy értesítse a rendőrséget, ha ismét felbukkannának" - zárul a brit Belügyminisztérium jelentése.

Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×