eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Szigorú biztonsági intézkedésekkel védik a pápát

Szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek a Vatikánban XVI. Benedek pápa szokásos áldásosztására.

Az egyházfő először jelenik meg nyilvánosan azóta, hogy kedden, Regensburgban elhangzott előadásában olyan idézetett olvasott fel, amely világszerte kiváltotta az iszlám hívők haragját.

A Vatikán a növekvő nyomás hatására szombaton közleményt adott ki, amelyben a pápa bocsánatot kért a muzulmánoktól, és azt mondta, reméli, hogy a hívők megértik szavai valódi értelmét.

A közlemény szerint XVI. Benedek tiszteli a muzulmánokat.

A rendőrség biztonsági kordont vont a Róma környéki pápai rezidencia, a Castel Gandolfo köré.

A BBC szerint a pápa hatalmas diplomáciai nyomás alatt áll, és azt várják tőle, hogy valamilyen formában kitérjen az ügyre.

A hétvégén muzulmán országok politikai vezetői bírálták XVI. Benedeket, Marokkó pedig konzultációra hazarendelte vatikáni nagykövetét.

Az egyiptomi Iszlám Testvériség nevű szervezet szerint a pápának személyesen kell bocsánatot kérnie az idézetért, amelyet a katolikus egyházfő szerint félreértettek.

A politikai tiltakozások mellett a közel-keleten támadás ért néhány keresztény templomot.

Benedek nem számított ilyen reakcióra

Jelentések szerint a pápát felzaklatta, a beszédét követő reakció és sokan vetik fel, hogy kérdésessé vált novemberre tervezett törökországi útja, mivel Törökországban sem enyhülnek a bírálatok.

A BBC arab ügyekkel foglalkozó elemzője megjegyezte, hogy a muzulmánok érzékenységét az magyarázza, hogy úgy érzik: "a terror elleni háború" egy modern kereszteshadjárat.

Emellett 24-órás hírcsatornák korában könnyű egyes mondatokat szövegkörnyezetükből kiragadva ismételni, és ez is elősegíthette, hogy sokan mást hallottak, mint amit a pápa állítása szerint mondani akart. Részletek itt!

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×