eur:
393.97
usd:
356.47
bux:
72982.36
2024. szeptember 4. szerda Rozália

A kormány továbbra sem támogatja a verespataki bányát

A magyar illetékeseket nem győzte meg a romániai Verespatakon tervezett bányaberuházásról szóló bemutató. A kormány továbbra is azt szeretné, ha az aranybánya nem nyílna meg.

A környezetvédelmi tárca szakállamtitkára az InfoRádióban azt mondta: Verespatakon hasonló technológiát alkalmaznának, mint abban a bányában, amely a tiszai környezeti katasztrófát okozta.

Bár az építtetők annál sokszorosan biztonságosabb bányát ígérnek, Haraszti László mégis úgy látja, hogy Magyarországot csak a beruházás negatív hatásai érnék.

Kedden Budapesten tartanak a szegedihez hasonló meghallgatást a beruházók.

Uniós fellépést várnak a magyar szaktárcától a zöldek

A verspataki aranybánya-beruházás ellen tüntető civil szervezetek azt várják a magyar kormánytól, hogy európai uniós fórumokon is álljon ki a környezetkárosító terv ellen, és ily módon is gyakoroljon nyomást Romániára - mondta az InfoRádiónak a Védegylet szóvivője.

Jávor Benedek megjegyezte: a szervezet a hatástanulmány ismeretében úgy véli ugyanis, uniós normák alapján nem lenne engedélyezhető az aranybánya.

Hegyi Gyula az Európai Bizottságtól kér állásfoglalást

Hasonló véleményen van Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő is, aki szerint ugyanis a tervek sértik a felszín alatti vizekkel és a bányászati hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályokat, a helyi lakosok kényszerkitelepítése pedig az emberi jogoknak mondana ellent.

Hegyi Gyula ezért az Európai Bizottság állásfoglalását kéri, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a román hatóságok objektíven tudjanak dönteni a bányaberuházás elbírálásakor.

Nem hiábavaló a küzdelem

Jávor Benedek, a Védegylet szóvivője szerint a bánya elleni tiltakozással annyit már most sikerült elérni, hogy az a terv, ami ellen most harcolnak, már nem az a terv, amellyel a cég 6 évvel ezelőtt előállt. Azóta egyre jobb technológiák jelentek meg a tervezetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

Mérgezés miatt rengeteg hal pusztul el most a magyar vizekben

A nyári forróságban nemcsak a nyílt vizek szintje csökkent drasztikusan, a tavak és folyók felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ami tömeges halpusztulást okoz. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc szerint ezen a nyáron a szokásos halveszteség a többszörösére nőtt, az áremelést azonban el akarják kerülni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendültek az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 3. 18:51
×
×
×
×