eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Közel-keleti feszültség a magyar parlamentben

Izrael elutasította, hogy azonnali tűzszünetet kössön a Hezbollahhal Libanonban. Amir Peretz védelmi miniszter azt mondta, hogy ha most leállítják az offenzívát, akkor a szélsőségesek "ismét felütik fejüket." A közel-keleti feszültség egy időre a magyar parlament folyosóin is érződött: az Európai Ügyek Bizottsága külön-külön hallgatta meg hétfőn az izraeli és libanoni nagykövetet.

Bár egy pillanatra csak pár méter választotta el egymástól Izrael és Libanon magyarországi nagykövetét, a két férfi nem üdvözölte egymást és nem ráztak kezet. Diplomáciai kapcsolat híján ugyanis nem jelenhetnek meg együtt. A vasárnapi 56 áldozatot követelő kánai légitámadás után pedig valószínűleg nem is akartak volna.

Izrael ugyan hétfő hajnaltól amerikai nyomásra 48 órás moratóriumot hirdetett a légitámadásokra, harci gépei ezután is bombáztak.

Izrael sajnálja az ártatlan áldozatokat


A 48 órás moratórium az izraeli nagykövet szerint azt szolgálja, hogy a bombázott területekről biztonságos helyre menekülhessen a lakosság. Kérdés azonban, hogy hogyan bízhat a civil lakosság Izrael szavában, ha miután elhagyják otthonaikat, továbbra is életveszélyben vannak? A kánai incidensben ugyanis nagyrészt olyan libanoniak haltak meg, akik máshonnan menekültek.

David Admon kijelentette: Izrael nagyon sajnálja, hogy ártatlanok halnak meg, de Dél-Libanonban kórházakba és iskolákba rejtenek el rakétákat a Hezbollah harcosai.

A Hezbollah csak Libanont védi?

Husszein Musszavi libanoni nagykövet hasonlóképpen szenvedélyes hangon képviselte a libanoni álláspontot. "A Hezbollah harcosok bátor srácok, akik nem Iránt, vagy Szíriát hanem Libanont védik, mert libanoniak" - fejtegette, és közben fényképeket mutatott be az izraeli légitámadásokban megcsonkított, szétszaggatott és összeégett áldozatokról.

Az InfoRádió azon kérdésére, hogy honnan kapják a fegyvert, Husszein Musszavi úgy válaszolt: "ha Amerika, vagy Európa ad nekünk fegyvert, akkor nem fogjuk máshol keresni. De ha a nyugat nem ad, ahol máshol kell keresni. Miért utasítsuk vissza, ha Szíria segíteni akar nekünk?"

A nagykövet szerint csak visszaütöttek

A nagykövet szerint a Hezbollah válaszként kezdte támadni az izraeli civileket. A két elrabolt izraeli katonát szavai szerint azért "tartóztatták le", hogy kicseréljék őket az Izrael által fogva tartott libanoniakra. De Izrael nem tárgyalni akart, hanem háborút indított - fejtegette.

A tűzszünet lehetőségével kapcsolatban a nagykövet azt mondta: ha az ENSZ határozatot hoz róla, végrehajtják, de azt akarják, hogy izraeli területen is legyenek békefenntartók. Erről a lehetőségről azonban eddig egyik nagyhatalom sem beszélt. Hozzátette még: nem fogadnák bizalommal a NATO erőket, mert az amerikaiak és a britek Izrael javára elfogultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×