eur:
396.51
usd:
358.83
bux:
71871.89
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Cél az Európai Egyesült Államok megteremtése

Románia, Bulgária után Horvátország csatlakozhat leghamarabb az Európai Unióhoz, utána viszont szünetelhet a bővítés - mondta az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. A Néppárt elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: folyik még a vita arról, hol végződik Európa határa.

A néppárti politikusok az Európai Unió megálmodója, Robert Schuman születése 120. évfordulójának tiszteletére tartott budapesti konferencián beszéltek az Európai Unióról.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Hans-Gert Pöttering úgy vélte: a bővítés szüneteltetése alatt valósággá kell tenni az egyelőre zátonyra futott alkotmányos szerződést, meg kell nézni, hogyan működik a valóságban, és csak utána lehet új tagok fölvételére gondolni.

A politikus az InfoRádiónak azt mondta: a montenegróiak véleménynyilvánítását tiszteletben kell tartani; Boszniával kapcsolatban pedig úgy vélekedett, hogy szerencsésebb lenne, ha nem szakadna szét az ország.

Hosszú az a Balkánról

Minden balkáni állam egyszer majd európai uniós tag lehet, de ez egy hosszú út, nem pár hónapos vagy néhány éves időszakról van szó - hangsúlyozta Hans-Gert Pöttering.

A német konzervatív politikus kérdésre válaszolva a Vajdasággal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nagyobb autonómiára van szüksége, de Szerbián belül.

Hans-Gert Pöttering hozzátette: nem minden területen kell erősíteni az integrációt, hiszen vannak olyan kérdések, amelyekben a tagállamok vagy az egyes régiók hatékonyabb szabályozást tudnak kialakítani.

Martens: föderális Európa

Az Európai Néppárt elnöke szerint európai perspektívát kell biztosítani a kontinens országainak, ám ez nem feltétlen uniós tagságot jelent. Wilfried Martens azt mondta: folyik még a vita arról, hol végződik Európa határa.

A politikus emellett azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak föderálissá kell válnia, nem pedig szuperállammá.

Nem egy szuperállamot akarunk létrehozni, hanem az Egyesült Európai Államokat, egy föderális uniót, amelyről az unió megálmodója, Robert Schuman is beszélt - hangsúlyozta Wilfred Martens.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Az Arab Barométer legújabb felmérése szerint az észak-afrikai országok fiatal népességének 50-70 százaléka a kivándorlást tervezi – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője. Sayfo Omar szerint az illegális migráció elsődleges kiváltó oka ma már nem a háború, hanem a szegénység és a klímaváltozás.

Magyarics Tamás az elnökjelölti vitáról: Trump szokatlanul visszafogott volt, Harris végre megmutathatta magát

A mostani vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok szerint a jelenlegi alelnök jobban szerepelt, mint riválisa – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora, aki szerint, ha lesz újabb vita, akkor ott majd kiegyensúlyozottabb lehet a műsorvezetés. A külpolitikai szakértő szerint Kamala Harrisnek nem volt vesztenivalója, és jól élt a lehetőséggel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Vasúti utópiát épít ki az EU, lefő a kávé az autópályáknak

Ha megvalósul Mario Draghi versenyképességi csomagja, teljesen átalakulhat az Európai Unió közlekedése, amelyben a gyorsított és nagy sebességű vasutak az egész kontinenst behálóznak, kihívót támasztva a légi közlekedésnek és jelentősen hatékonyabbá téve a teherszállítást. Az uniós reformterv a fejlesztések finanszírozását is átalakítaná, hogy akár 10 óra eljussunk Párizsból Varsóba. Mindez nemcsak az emberek kényelmén javítana, hanem hatalmas növekedési potenciállal kecsegteti az EU megfáradt gazdaságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×