eur:
395.82
usd:
366.44
bux:
73879.98
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Cáfolja a Pentagon a német segítséget Irak lerohanásában

Az amerikai védelmi minisztériumnak nincsenek bizonyítékai arra, hogy iraki német ügynökök adták volna át Bagdad védelmi tervét Washingtonnak. A The New York Times hétfőn azt állította, hogy a német hírszerzés jelentősebb segítséget nyújtott az Egyesült Államoknak, mint amit a berlini kormány nyilvánosan elismert.

A Pentagon szóvivője szerint semmivel sem bizonyítható a The New York Times napilap hétfői állítása, mely szerint Németország egy tisztviselője Irak lerohanása előtt egy hónappal átadta volna az Egyesült Államoknak Bagdad védelmi tervét, amelyet két német titkos ügynök szerzett meg.

Jim Krohne, az amerikai hadsereg egyik szóvivője kijelentette: "nem tudják, miről beszél" az említett cikk írója.

Hans-Christian Ströbele, a német ellenzéki Zöldek frakcióvezető-helyettese ugyanakkor nyilvánvalónak tartotta, hogy a cikk megjelenése esetében "katonai- és titkosszolgálati körök célzott kiszivárogtatásáról" van szó.

A védelmi terv rendkívüli betekintést biztosított az amerikai hadseregnek például abba, hogy Szaddam Husszein hol és hogyan kívánja bevetni leghűségesebb védelmi erőit.

Németország persze nem az egyetlen olyan állam, amely nyilvánosan ellenezte, a színfalak mögött viszont segítette az iraki háborút. Amerikai katonai tisztviselők szerint ugyanis Egyiptom és Szaúd-Arábia is nagyobb segítséget nyújtott, mint azt nyilvánosan bevallották - állította a The New York Times.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország

Kovács Pál: egy harmadik orosz atomerőművet építhet Magyarország

Magyarország egy harmadik atomerőmű építését fontolgatja, de nem a meglévő Paksi Atomerőmű (Paksi Atomerőmű) telephelyén – közölte Kovács Pál korábbi Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, akire az erőmű főigazgatói irodájának vezetőjeként hivatkoznak a RIA Novosztyinak adott interjújában. Kovács kijelentette, hogy az új erőmű technológiáját csak a megfelelő helyszín kiválasztása után határozzák meg. Elméletileg az új erőmű egy kis moduláris reaktor (SMR) lehetne, amely technológiából egyelőre csak az oroszok gyártottak működő változatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×