eur:
395.45
usd:
366.07
bux:
73893.34
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Egyetemi felvételi 11 évesen?

Heteken belül megkezdődhet az a program, amelynek keretében már 11 éves korukban "lecsaphatnak" a brit egyetemek a legokosabb gyerekekre. A lépéssel a brit általános iskolai záróvizsga a gyakorlatban egyetemi felvételivé válhat. A program kritikusai szerint a későn érő gyerekek így könnyen lecsúszhatnak a legjobb egyetemekről.

A tehetségkutató program összesen mintegy 180 ezer 11 és 17 év közötti kiemelkedően teljesítő gyereket azonosított záróvizsgájának eredményei alapján az angliai állami iskolákban, amelyek vezetését tájékoztatni fogják arról: pontosan kik is tartoznak ebbe a körbe, és mit kellene tennie az iskolának annak érdekében, hogy megfelelően segítse fejlődésüket.

Ma ugyanis az állami iskolákban tanuló tehetséges brit diákok fele akkora eséllyel teljesítik a jó egyetemekre való felvétel feltételeit, mint a magániskolákba járók.

Nyáron is tanulhatnak

Az új programban - amennyiben a szülők hozzájárulnak - a tehetséges diákok neveit kiadják a legjobb egyetemeknek, akik így például nyári kurzusokat, és más felkészítő tanfolyamokat szervezhetnek nekik.

A programot sokan vitatják, attól tartva, hogy egy új szuper-szelekciós rendszerré válhat, amelyből például a később érő gyerekek könnyen kimaradhatnak.

A vezető egyetemek azonban üdvözlik a lépést, mert úgy látják: ezzel a programmal akkor is meg tudják tartani a jelenlegi magas színvonalat, ha a kormányzati nyomásnak megfelelően szélesebb társadalmi rétegek előtt is megnyitják a kapukat.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×