eur:
394.31
usd:
364.19
bux:
0
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Tízezrek tüntettek az antiszemitizmus ellen

Tömegdemonstráción ítélték el az antiszemitizmust vasárnap Párizsban a francia politikai pártok, vallási közösségek, civil szervezetek vezetői annak nyomán, hogy muzulmán bevándorlókörökből származó bűnözők brutálisan meggyilkoltak egy fiatal zsidó boltost, Ilan Halimit.

A demonstrációról elzavarták Philippe de Villiers szélsőjobboldali politikust, az élesen bevándorlásellenes, idegengyűlölő Mozgalom Franciaországért (MPF) párt vezetőjét.

A zsidó származású Ilan Halimi telefonboltost heteken át fogva tartotta, kegyetlenül megkínozta, majd megölte egy külvárosi zsarolóbanda a muzulmán Youssouf Fofana vezetésével. Az Elefántcsontparton elfogott bandavezér beismerte, hogy Halimit vallási hovatartozása miatt vélték gazdagnak, de tagadta, hogy az egész Franciaországot felháborító bűncselekménynek antiszemita indítékai lettek volna. A rendőrség szerint a bűnbanda zsarolt nem zsidó tehetőseket is.

A kegyetlen bűntény mindazonáltal arra késztetett egyes franciaországi zsidó köröket, hogy önmaguk védelmének megszervezését követeljék. A vasárnapi párizsi demonstráción többen bosszúért kiáltottak.

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a franciák 70 százaléka úgy látja, hogy országában növekszik a rasszizmus; 57 százalékuk erősödő antiszemitizmust is észlel.

Lyonban és Bordeaux-ban is ezrek vonultak az utcára a rasszizmust elítélve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×