eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Ablakot és ajtót korrupcióból - 85 millióért

Romániában egyre inkább sarokba szorítják Adrian Nãstase volt miniszterelnököt a korrupciós ügyeivel. A korrupcióellenes ügyészség a gyanú középpontjában álló épületben vizsgálódott.

Házkutatást tartott a romániai korrupcióellenes ügyészség abban a Bukarest központjában levő ingatlanban, melyben Adrian Nãstase volt miniszterelnök, a román képviselőház elnöke is lakik.

Az ügyészek egyelőre sem a házelnök lakásába, sem a család többi tagjainak a tulajdonában levő lakásokba nem hatoltak be. Beérték a négyszintes épület többi lakásában gyűjtött bizonyítékokkal.

Az ügyészek azt feltételezik, hogy az ingatlan 400 ezer dollárt (84,5 millió forintot) érő ajtói és ablakai egy korrupciós tranzakció részét képezik.

A feltételezések szerint ezeket az a vállalkozó szolgáltatta térítésmentesen, akit Adrian Nãstase kormányzása idején az építkezésügyi állami felügyelet élére neveztek ki.

A bukaresti épület egy olyan telken épült, melyet Nãstase ügyvédi irodája a piaci érték huszonötöd-részéért vásárolt 1998-ban.

Államtitkári cég

Az építési munkálatokat a Nãstase-kabinet egykori lakásügyi államtitkára, Sergiu Sechelariu cége végezte; a négyszintes épület egyes emeletei a Nãstase-családhoz közel álló személyek tulajdonába kerültek.

Az ügyészség egyébként már február elején kérte a parlament engedélyét, hogy több, Nãstase tulajdonában lévő ingatlanban is házkutatást tartson.

A kérést magának Adrian Nãstase kellett címezni, a házelnök pedig azt egy olyan pillanatban bocsátotta szavazásra a képviselőházi házbizottságban, amikor hiányoztak a kormányoldal képviselői.

A második házkutatási parancsot azonban már jóváhagyta a házbizottság. Az ügyészi aktust most már a jogi bizottságnak és a parlament plénumának kell engedélyeznie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×