eur:
396.23
usd:
367.35
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Fokozódó lavinaveszély a Tátrában

Fokozódik a lavinaveszély a csehországi és a szlovákiai hegyekben. A cseh Óriáshegységben az utóbbi napokban rekordmennyiségű hó hullott.

A cseh hegyi mentőszolgálat legfrissebb figyelmeztetése szerint az Óriáshegységben a hóréteg vastagsága a legtöbb helyen meghaladja a két métert, az utakat helyenként 3-4 méteres hómantinelek szegélyezik. Több hegyi katlanban 15 méteres hóvastagságot mértek - jelenti az InfoRádió szlovákiai tudósítója.

Ilyen sok hóra a hegység legidősebb lakosai sem emlékeznek. A hétvégi kiadós havazást követően fokozódott a lavinaveszély, a hegyiszolgálat 4-es fokozatú lavinaveszélyt hirdetett ki, a nemzetközi skála ennél már csak egy fokkal magasabb figyelmeztetést ismer.

Veszélyben az utak is

A hótömeg veszélyezteti a turista és a síutakat is, főleg a hegység nyugati részében. A cseh hegyiszolgálat legutóbb tavaly januárban hirdetett ki négyes fokú lavinaveszélyt, amikor az Óriáshegységben egy lavina betemetett két lengyel síelőt. Bár sikerült őket megtalálni, röviddel a kórházba szállítás után meghaltak.

Több sípályát a lavinaveszély miatt lezártak. Hasonló a helyzet a szlovákiai hegyekben is, főleg a Magas Tátra nyugati részében alakult ki lavinaveszély...itt is 4.foku figyelmeztetés van érvényben.

Majdnem elsodort egy lesiklópályát

A spálenái völgyben, a Nyugat-Tátrában január elején egy hatalmas lavina hét cseh hegymászót ölt meg, a hógörgeteg alig néhány méterre a nagyon népszerű lesiklópályától állt meg.

Az Alacsony Tátrában és a Kis Fátrában kedvezőbb a helyzet, itt csak hármas fokú a lavinaveszélyt. A szakemberek attól tartanak, hogy a hét második felére jelzett felmelegedés komoly gondokat okozhat, a nedves hótömeg bármikor mozgásnak indulhat, ezért fontos a fokozott óvatosság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×