eur:
395.85
usd:
367.07
bux:
73837.44
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Európában pusztít a H5N1

Egyetlen nap alatt négy európai országban jelentették be, hogy elhullott szárnyasokból kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 típusú vírusát.

"Megérkezett Olaszországba" a madárinfluenza emberre veszélyes, H5N1 vírusa - közölte szombaton Francesco Storace olasz egészségügyi miniszter, miután megerősítették a vírus jelenlétét két, Szicíliában talált hattyútetemben, és más vadmadarak esetében is felmerült a gyanú az országban. A görög fővárosban is bejelentették, hogy H5N1 vírus okozta három, Észak-Görögországban elhullott hattyú pusztulását.

Az olasz miniszter elmondta: 17 döglött hattyút találtak Dél-Olaszország három különböző tartományában, Pugliában, Calabriában és Szicíliában, s hogy az esetek felében igazolódott a madárinfluenza vírusának jelenléte.

Storace megnyugtólag hangsúlyozta, hogy egyik esetben sem került át a vírus állatról közvetlenül emberre.

A H5N1 vírus gyengén patogén változatát már tavaly novemberben azonosították egy vadkacsán, amelyet az északi Padova térségében fogtak el.

A Szaloniki közelében talált döglött hattyúk szervezetéből vett szövetmintákat Nagy-Britanniába küldték laborvizsgálatra. A Weybridge-ben elvégzett elemzés kimutatta, hogy a vadmadarak testében H5N1 vírus tenyészett.

Romániában is találtak madárinfluenza vírust a Duna-delta egyik településén. A falut vesztegzár alá helyezték és több ezer baromfi elpusztítását rendelték el az egészségügyi hatóságok.

A vizsgálatok Bulgáriában is kimutatták a H5N1-es vírus jelenlétét egy vadmadár tetemében.

Címlapról ajánljuk
Elemző Kamala Harris migrációs politikájáról: alelnökként már kudarcot vallott

Elemző Kamala Harris migrációs politikájáról: alelnökként már kudarcot vallott

Alelnöki beiktatása után a megfelelő határvédelem biztosítását kapta egyik fő feladataként Kamala Harris, de nem tudott jelentős eredményeket felmutatni – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető elemzője. Vargha Márk arról is beszélt, ha Donald Trump nyeri az őszi elnökválasztást, várhatóan újra naprendre kerülhet, hogy teljes hosszában fal épüljön az Egyesült Államok déli határvidékén.

Faragó Tamás: a japánok érdekes felfogásban játszanak, de a mérközés kimenetele nem kérdéses

A spanyolok elleni fiaskó után ma japán ellen javíthat a magyar vízilabda-válogatott. Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója szerint még nincs semmi veszve.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×