eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Vádat emeltek a volt miniszterelnök ellen

Vesztegetés miatt vád alá helyezte a román legfőbb ügyészség korrupcióellenes főosztálya (DNA) Adrian Nastasét. A volt román kormányfő egy bukaresti ingatlanügy miatt került gyanúba.

A vád alatt helyezett Adrian Nastase volt román miniszterelnök egy 700 négyzetméteres telket vásárolt Bukarest elit negyedében, a tényleges piaci érték huszonötöd részéért. Az ingatlant ráadásul egy korábbi képviselőtársától és pártfogoltjától vásárolta, aki később egy 60 millió dolláros banki csalásért került börtönbe.

A volt miniszterelnök ellen 2004 augusztusában tett feljelentést a most kormányon lévő liberális-demokrata pártszövetség egyik képviselője a korrupcióellenes ügyészségen. Egy hónappal később viszont lezárták az ügyet, mert akkor mindent törvényesnek találtak.

Azóta viszont a DNA új vezetősége ismét az ügyészség elé vitte az ügyet, mégpedig annak a főügyésznek a vezetésével, aki annak idején vád alá helyezte a volt kormányfő egykori képviselőtársát és "nagylelkű" üzletfelét.

Nagynéni-gate

A román sajtó az elmúlt hetekben a "nagynéni-gate" néven elhíresült botránytól volt hangos. Eszerint Adrian Nastase idei vagyonbevallásában az szerepel, hogy a politikus családjának egy bizonyos nagynénije egymillió eurós "ajándékkal" lepte meg nagy politikai karriert befutott rokonát.

A "nagynéni-gate" miatt Adrian Nastase kénytelen volt lemondani a PSD ügyvezető elnöki tisztségéről, de a lemondás nem érinti parlamenti mentelmi jogát.

Ceaucescu legfőbb ügyészének helyettese védi

Egyébként az exkormányfő ügyvédje maga sem érdektelen személy. Gheorghe Diaconescu ugyanis nem más, mint - ahogy a román sajtó megírta - az egykori Ceausescu-rendszer utolsó legfőbb ügyészének a helyettese.

Õ az, aki 1989 decemberében az egykori diktátor feleségének, Elena Ceausescunak a parancsára személyesen intézkedett az antikommunista temesvári felkelés 37 áldozatának titokban történt Bukarestbe szállításáról és névtelen "terroristákként" való elhamvasztásáról, hamvaik szennycsatornába szórásáról.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×