eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Bűnösnek találták a mohamedán szónokot

A londoni esküdtszék a vádpontok túlnyomó részében bűnösnek találta az uszító mohamedán templomi szónokot, Abu Hamzát, akire életfogytig tartó börtönbüntetés is kiróható.

Három hete folyt és kedd délután ért véget a londoni per tárgyalása. A hét férfiból és öt nőből álló esküdtszék előtt lejátszották a terhelő tartalmú hangszalagokat és videókat, ezután jutottak arra a döntésre, hogy a negyvenhét éves, egyiptomi születésű Abu Hamza, valódi nevén Musztafa Kamel, 15 vádpont közül tizenegyben bűnös - jelentette az InfoRádió londoni tudósítója.

A vádpontok szerint egy londoni mecsetben, valamint a felvételek útján, fajgyűlöletet hirdetett, erőszakra, gyilkosságra uszított, ezen kívül birtokában volt Az afgán dzsihád enciklopédiája című kézikönyv, ami terrorcselekmények végrehajtásának a módját részletezi, például azt, hogyan lehet felhőkarcolók vagy más olyan magas építmények, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a londoni Parlament tornya ellen támadást intézni.

Gyilkosságra bújtott fel

Három ezer uszító hangszalagfelvételt és hatszáz hasonló videókazettát készíttetett Abu Hamza. Harcot hirdetett nem csak Izrael és a cionizmus, de minden zsidó ellen, vitriolos gyűlölettel támadta a brit királyi családot és nyugati demokráciát. Még az idegenforgalmat, vagy a két részes bikinit is üldözendőnek nevezte.
Legsúlyosabb kijelentéseivel gyilkosságra bújtott fel, az iszlám vallás nevében. Abu Hamza azt hozta fel mentségére, hogy csak védekezésre bíztatta mohamedán társait.

Mintha nem érdekelné

A vádlott, aki nem egészen felderített okokból, az afganisztáni harcok idején elveszítette mindkét kezét és egyik szemét, érzelem nélküli arccal vette tudomásul, hogy az esküdtek a vádpontok javarészében bűnösnek találták. Legsúlyosabb büntetésként életfogytiglani börtönre ítélhető.

Az amerikai hatóságok kiadatását kérik, mert az Egyesült Államokban is felelősségre akarják vonni, terrorcselekményekkel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×