eur:
393.11
usd:
363.29
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Sorsdöntő hónapok előtt a Közel-Kelet

A következő hónapok hosszabb távon is meghatározhatják a közel-keleti békefolyamat további sorsát - mondta Rostoványi Zsolt egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában. A legpesszimistább jóslatok szerint a palesztin és az izraeli választások úgy is alakulhatnak, hogy az még a megbékélés gondolatát is lehetetlenné teszi.

Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő szerint az elkövetkező hónapok egyik alapvető kérdése, hogy mi lesz a palesztin és az izraeli választások kimenetele. Az egyetemi tanár szerint nem véletlen, hogy Izrael nem akarta a kelet-jeruzsálemi arabokat a szavazóurnákhoz engedni, hiszen a palesztin választásokon indul a szélsőségesnek tartott Hamász is és az előrejelzések alapján jó esélye van egy kiemelkedő szereplésre.

Rostoványi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a gázai kivonulás egyik következményeként a palesztinok a korábbinál is jobban hisznek a fegyveres ellenállásban, mivel úgy vélik: az eredményezte az izraeli döntést.

Mindez ugrásszerűen megnövelte a Hamász amúgy is nagy népszerűségét –állítja a Közel-Kelet-szakértő. Rostoványi Zsolt szerint a szervezet akár 30-40 százalékos eredményt is elérhet a választásokon, azaz kormánytényezővé válhat.

Izraelben viszont úgy tűnik, hogy az Ariel Saron kormányfő nevével fémjelzett Kadima (Előre) párt szerepel majd a legjobban, még úgy is, hogy betegsége miatt a miniszterelnök nem szerepel a listán.

Rostoványi Zsolt ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a március végi választásokig még változhatnak az arányok, hiszen ha esetleg felújul az erőszak, az a jelenleg csak a népszerűségi lista harmadik helyén álló jobboldali Likud párt (és elnöke, Benjamin Netanyahu volt kormányfő) népszerűségének kedvezne, mivel a szervezet elzárkózik a palesztin államiság gondolatától.

A Közel-Kelet-szakértő szerint a békefolyamat szempontjából az egyik leghátrányosabb forgatókönyv az lenne, ha Izraelben Benjamin Netanyahu töltené be a kormányfői posztot, míg a palesztinoknál kormánypozícióba jutna a Hamász, mert ez hosszú időre ellehetetlenítené a folyamat kiújulását.

Rostoványi Zsolt ennél kedvezőbb forgatókönyvnek tartotta azt, ha az izraeli választásokon a Kadima győzne, palesztin oldalon pedig a Hamasz nem kapna annyi szavazatot, hogy azzal veszélyeztesse a Fatah (és Mahmúd Abbász elnök) kormányzati pozícióit, mivel ez lehetővé tenné a közeledés megindítását a két fél között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az olimpia teljesen más, ha nem programozod át az agyad, pillanatok alatt nagyot bukhatsz
Lénárt Ágota

Az olimpia teljesen más, ha nem programozod át az agyad, pillanatok alatt nagyot bukhatsz

Minden ember hibázik, ezt egy sportolónak is be kell tudnia kalkulálni a versenyzésébe, illetve törekednie kell arra, hogy valahogy kijavítsa, ellensúlyozza a botlását – mondta az InfoRádióban a sportpszichológus. Lénárt Ágota hozzátette: a leblokkolás sok esetben korábbi versenyeken elkövetett hibák utóhatása, a gátló körülményeket pedig minél előbb ki kell iktatni.

Egy tucat aranyérmet osztanak szét ma Párizsban

Ma kiderül, milyen formában van a férfi 200 méteres pillangóúszás címvédője, Milák Kristóf.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×