eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Veszélyben a romániai kisebbségi törvény

Romániában megrekedni látszik a kulturális autonómia alapjait is rögzítő kisebbségi törvény vitája. Az elmúlt napokban a kormánykoalíció legerősebb tagja, a Demokrata Párt is a kulturális autonómia ellen fordult.

A romániai Demokrata Párt elnöke szerint “nem kreálhatunk Romániában olyan jogokat, amelyek nem léteznek máshol. Nem változtathatjuk a kulturális autonómia által az országot a kisebbségi jogok gyakorlóterévé.” Emil Boc kijelentése azt jelzi, hogy a román kormánykoalíció legerősebb pártja a kisebbségi törvény és a benne rögzített kulturális autonómia ellen fordult.

A Demokrata Párt azt javasolja, hogy töröljék a törvényből az autonómiatanácsokra vonatkozó cikkelyeket, és ezek helyett a kisebbségi szervezetek csúcsszervét, a kisebbségi Tanácsot ruházzák fel a kisebbségekkel kapcsolatos döntések véleményezésének a feladatával.

A javaslat tulajdonképpen a kulturális autonómia törlését jelenti a tervezetből, ez pedig ellentmond a kormányprogramnak, és az Európai Parlament Romániáról szóló jelentésének is, melyben arra kérik Bukarestet, biztosítsa a kulturális autonómiát a magyar kisebbségnek.

Miközben egyre élesebbek az ellentétek a koalíciós pártok között, a képviselőház immár másodszor halasztotta el a törvény bizottsági vitája befejezésének a határidejét. Az eredetileg december 7.-re kitűzött határidőt, december 22.-re, most pedig február 15.-re tolták ki.

A törvény októberben már megbukott a szenátusban, akkor azonban Cãlin Popescu Tãriceanu miniszterelnök arról biztosította a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, hogy az alsóházban a koalíciós pártok valamennyi képviselője támogatja majd a kormány által benyújtott jogszabályt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×