eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Elfogadták az uniós költségvetést

Megállapodtak az Európai Unió 2007 és 2013 közötti keretköltségvetéséről az uniós csúcstalálkozó résztvevői - jelentették be hajnalban Brüsszelben.

A soros elnöki tisztet betöltő Nagy-Britannia utolsó javaslata alapján a következő hét év költségvetési kerete 862,36 század milliárd euró, több, mint 13 milliárd euróval magasabb a korábban meghatározott összegnél.

Nagy-Britannia ezen kívül elfogadta, hogy az Európai Unió következő költségvetési időszakában 8 helyett 10 és fél milliárd euróval csökkenjen a Londonnak járó visszatérítés összege.

A különbözettel London mindenekelőtt a tavaly csatlakozott tíz tagállam fejlődését kívánja segíteni - tartalmazza a dokumentum.

Magyarország 22,6 milliárd euró felzárkóztatási támogatást kap az európai Unió következo, 2007-2013 közötti költségvetési ciklusában. Ezt a kormányfő jelentette ki Brüsszelben, miután az Unió tagállamainak állam- és kormányfői elfogadták a szervezet keretköltségvetését.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a Magyarországnak jutó nettó uniós támogatás a jelenlegi időszakhoz képest 2007 és 2013 között 3,5-szeresére nő, így Magyarország a felzárkóztatást célzó, egy főre jutó támogatásoknál a 25 tagállam közül a második helyre került, csak Csehország előzi meg.

A kormányfő hangsúlyozta: minden korábbi szabálytól eltérően a magyarországi felzárkóztatási célú fejlesztések 85 százaléka európai uniós forrásból finanszírozható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×