eur:
400.67
usd:
367.12
bux:
74408.32
2024. október 14. hétfő Helén
Nyitókép: Pexels.com

Vegyes eredményt hozott a turisták elleni spanyol forrongás

A nyári turistaszezonban tapasztalt tüntetések ellenére Spanyolország továbbra is népszerű úti cél maradt a külföldi látogatók körében. A hivatalos statisztikák szerint augusztusban 10,9 millió nemzetközi turista érkezett az országba, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A tiltakozások által érintett régiók, köztük a Baleár-szigetek, Katalónia és Andalúzia továbbra is a legnépszerűbb desztinációk közé tartoznak.

Július elején Barcelona utcáin több ezer turizmusellenes tüntető vonult végig „A turisták menjenek haza!” jelszót skandálva. Ennek ellenére a spanyol idegenforgalmi hivatal augusztusban már invitáló üzenetet küldött a potenciális látogatóknak: „Spanyolország: a nyár, amit minden évben meg akar ismételni... Alig várjuk, hogy találkozzunk!”

A tüntetések látszólag nem riasztották el a turistákat.

A Baleár-szigetekre augusztusban 2,4 millió külföldi látogató érkezett, ami 4 százalékos növekedés az előző évhez képest. Katalóniába 2,3 millió turista utazott, százalékkal több, mint tavaly, míg Andalúziába 1,6 millióan látogattak el, ami 9 százalékos emelkedést jelent – idézi a CNBC beszámolóját a Portfolio.

Egy mallorcai felmérés szerint az amerikai utazók 89 százaléka nem tudott vagy nem érdeklődött a szigeten történt tüntetésekről. Azok közül, akik értesültek az eseményekről, közel 70 százalék állította, hogy ez nem befolyásolta utazási terveit.

A RateGain, egy globális utazási adatfeldolgozó cég szerint a július 6-i barcelonai tüntetés után rövid távon érezhető volt a hatás. „Az eseményt követő 7–10 napon belül 23 százalékos csökkenést figyeltünk meg a szállodai foglalásokban, a keresési aktivitás 35 százalékos visszaesésével együtt” – nyilatkozta a cég képviselője.

Hat héten belül a foglalások azonban visszatértek a normál szintre.

A tüntetések szervezői továbbra is aktívak. Daniel Pardo Rivacoba, a Szomszédságok a Turizmus Fejlődéséért Közgyűlés tagja szerint a júliusi tiltakozás „nem jelenti a végét semminek”. A szervezet 13 pontból álló követeléslistát tett közzé, amely többek között a repülőtérbővítési tervek visszavonását és a rövid távú bérleti piac korlátozását sürgeti.

A barcelonai városi tanács reagált a helyzetre, és szeptember közepén egy 135 oldalas dokumentumot adott ki, amely 55 intézkedést vázol fel a turisták és a lakosok közötti jobb egyensúly megteremtése érdekében. A tanács szóvivője hangsúlyozta: „A barcelonai turizmus sikerének mércéje nem a látogatók mennyiségére összpontosíthat, hanem inkább az emberáradat kezelésére, hogy ne lépjen túl egy társadalmi és környezeti határt”.

A tüntetők azonban szkeptikusak az intézkedésekkel kapcsolatban. A szervezet további megmozdulásokat tervez, és úgy véli, a lakosok lesznek a legnagyobb változtató erő Barcelona tömeges turisztikai problémáinak megoldásában.

A Booking Holdings vezérigazgatója, Glenn Fogel szerint a tiltakozás „nem a leghatékonyabb módja” a turizmus elleni küzdelemnek. Véleménye szerint a probléma megoldásához a kormányok, az utazók, a lakosok és az utazási cégek együttműködésére van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×