eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Nyitókép: Facebook/Temu

Újabb uniós vizsgálat indult a Temu ellen

Az Európai Bizottság tájékoztatást kér a Temutól a piacterén illegális termékeket értékesítő kereskedőkről.

Az Európai Bizottság megkereséssel fordult a Temu kínai online kereskedelmi óriásvállalathoz, részletes tájékoztatást kérve arról, milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális termékeket értékesítő kereskedők jelenlétét a platformon - közölte a brüsszeli uniós testület pénteken.

A bizottság továbbá arra kéri a Temut, hogy szolgáltasson további adatokat és információkat az illegális termékek elterjedésének kockázatát visszaszorító, valamint a fogyasztóvédelemmel, a közegészségüggyel kapcsolatos kockázatokat csökkentő intézkedésekről.

Tájékoztatást kérnek az óriásvállalattól a platform ajánlási rendszereiről és a felhasználók személyes adatainak védelmét érintő kockázatokról is.

Az információkérésre az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálya értelmében került sor, amelynek az a célja, hogy védje a felhasználók biztonságát, alapvető jogait, valamint méltányos és nyitott online platformkörnyezetet hozzon létre. A Temunak október 21-ig kell a bizottság rendelkezésére bocsátania a kért információkat. A testület bírságot szabhat ki az információkérésre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. A válaszadás elmulasztása esetén az Európai Bizottság határozattal kérheti a tájékoztatást.

"A Temu válaszainak értékelése alapján határozza majd meg a bizottság a következő lépéseket" - áll a testület közleményében.

A vállalat jelezte: teljes mértékben együttműködik a bizottsággal.

"Az uniós szabályoknak való megfelelés iránti hosszú távú elkötelezettségünkkel összhangban jelentős intézkedéseket tettünk, és tovább finomítjuk a digitális szolgáltatásokról szóló törvény szerinti gyakorlatunkat. A fogyasztók biztonsága elsődleges prioritásunk" - mondta a Temu szóvivője.

A Temu májusban került fel azon digitális cégek uniós listájára, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy nagyobb korlátozásokkal kelljen szembenézniük. Az Európai Unió fogyasztóvédelmi csoportjai májusban közös panaszt nyújtottak be a Temu ellen, azzal vádolva a kínai kereskedelmi óriást, hogy manipulatív gyakorlatokkal él a vásárlásösztönzés céljából.

Több uniós ország - Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Franciaország, Németország és Lengyelország - szeptemberben sürgette Brüsszelt, hogy hozzon intézkedéseket a Temu szigorúbb fogyasztóvédelmi felügyeletére.

Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Vámosi Péter az F1-es pilóták mentális problémáiról: ha valaki meginog, azt mások kőkeményen kihasználják

Az autóversenyzéshez kell egy jó adag egoizmus is, és ha valaki kibillen az ideális állapotból, arra rögtön lecsapnak az ellenfelek – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője arra reagálva, hogy Lewis Hamilton nyíltan beszélt egy interjúban mentális problémáiról. Vámosi Péter hozzátette: a legtöbb pilóta azt mutatja a külvilágnak, hogy nagyon kemény, azt azonban csak a közvetlen környezetük tudja, mennyit vesz ki belőlük valójában a versenyzés és az állandó stressz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×