eur:
401.58
usd:
367.12
bux:
74227.91
2024. október 11. péntek Brigitta
Document Management System - DMS with arrange folder and files icons. Man setup storage backup online application on computer laptop. Software for archiving, searching, managing files and information.
Nyitókép: Getty Images

VOSZ Barométer: súlyos gondokat okoz a kkv-knak a kiszámíthatatlanság

A magyar kis- és középvállalkozások üzleti hangulata, beruházási hajlandósága és anyagi helyzete is romlott az előző negyedévhez képest – derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, melyet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége rendelt meg. A szervezet főtitkára, Perlusz László az InfoRádióban elmondta: havonta csaknem ezer vállalkozás szünteti be a tevékenységét.

Sokat romlott az üzleti hangulat a hazai kis- és középvállalkozások körében – derült ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megbízásából az Egyensúly Intézet által készített negyedéves felmérésből, amely többek közt a kkv-k beruházásait és anyagi lehetőségeit vizsgálta. Perlusz László az InfoRádióban elmondta: a VOSZ Barométer Index mutatói két negyedévnyi emelkedés után újra csökkentek. Mindhárom alindex (az üzleti hangulatot, a pénzügyi helyzetet és a beruházási hajlandóságot mutató indikátor) esetében 2-3 százalékpontos visszaesés következett be az előző negyedévhez képest, a pénzügyi helyzet alindexértéke pedig 7 százalékponttal alacsonyabb értéket mutatott, mint egy évvel korábban.

A VOSZ főtitkára hozzátette: a visszaesés rányomta a bélyegét a vállalkozói hangulatra, ugyanis az érintettek különböző problémákkal szembesülnek a saját üzletmenetükkel kapcsolatban, illetve tartanak attól, hogy a vállalkozások nem tudják teljesíteni az üzleti terveiket. Számos kkv fél az árbevétel visszaesésétől is azt látva, hogy a lakossági fogyasztás és a megrendelések száma is csökken.

Perlusz László hozzátette: mindeközben a regisztrált vállalkozások száma is folyamatosan esik vissza.

2022 novembere és 2024 augusztusa között 21 ezer cég húzta le végleg a rolót, ami azt jelenti, hogy havonta átlagban csaknem ezer vállalkozás szüntette be a tevékenységét.

A VOSZ főtitkára arra is kitért, hogy a kockázatok között még mindig előkelő helyen szerepel az infláció említése, dacára annak, hogy már normalizálódott a pénzromlás üteme.

„Az inflációnak hosszú az árnyéka, vagyis tartósan megmarad a negatív hatása. Ugyan már nem növekednek olyan eszeveszett gyorsasággal a fogyasztói árak, mint tavaly, de ez nem jelenti azt, hogy visszatértek volna az árak a korábbi szintre, hanem megragadtak egy magas szinten, és most már lassabb a növekedés. Jelenleg körülbelül négy százalékkal emelkednek az árak” – magyarázta.

A vállalkozók az ország gazdasági helyzetét értékelve a legfőbb problémának a magas adóterheket nevezték meg, míg második helyen a kiszámíthatatlanságot, majd pedig a gazdaságpolitikát említették meg. Perlusz László megfogalmazása szerint a legtöbb vállalkozás „az irányvonalak határozottabb kijelölését hiányolja”. Hozzátette:

a biztos, kiszámítható gazdaságpolitika ugyan terheket ró a vállalkozásokra, de lehet velük kalkulálni, ha időben ismertté válnak.

Úgy véli, a mostani kiszámíthatatlanság nem csak a hazai gazdaságpolitikára jellemző, és nem is hiba, hanem egy adottság. Az egész világon nagy a volatilitás, de a főtitkár figyelmeztetett: ha a vállalkozások nem tudnak kalkulálni az adóterhekkel, beárazni sem tudják azokat a költségvetésükbe.

A cégek emellett az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos legfontosabb problémák között említették az uniós támogatások elmaradását és a kkv-támogatások hiányát, ezt követte a rangsorban a korrupció, míg a háborús helyzet az utolsó helyen szerepelt a VOSZ Barométerében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×