eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes
Senior citizens in a retirement home exercise room.
Nyitókép: RichLegg/Getty Images

Megszólalt a Nyugdíjguru a Nők40 ügyében – mégis változtatás jöhet

A magyar nyugdíjreform kapcsán a kormányzat felkérésére összeállított nemzetközi szakértői javaslatokról írt hírlevelében Farkas András nyugdíjszakértő.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, RRF vállalásai között a nyugdíjrendszer módosítása is szerepel, amelyet 2025. március 31-éig kell törvénybe foglalni – írja a nyugdijguru.hu alapítója.

Az OECD honlapjára kikerült a szakértői jelentés, amelyet a magyar kormányzat felkérésére egy lehetséges nyugdíjreform előkészítő anyagaként állítottak össze. A Pénzügyminisztérium az OECD-tanulmány kapcsán közölte, hogy a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrzi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti, a nemzetközi szakértői javaslatokkal pedig nem ért egyet, azokat nem támogatja.

A nyugdíjszakértő jelezte, az OECD elsőként a nyugdíj igénybevételi feltételeinek szigorításával kapcsolatban tesz javaslatokat:

  • A nyugdíjkorhatár, valamint a Nők40 időfeltétele függjön 2025-től vagy 2035-től a várható további élettartamtól 2/3:1 arányban.
  • A Nők40 igénybevételi feltételei közé kerüljön be egy életkori korlátozás is (például a 60 éves életkor betöltése előtt nem lehetne igénybe venni a kedvezményes nyugdíjat akkor sem, ha egyébként teljesült a jogosító idő megszerzésének a feltétele).
  • A Nők40 kivezetése a magyar nyugdíjrendszerből akként, hogy évente egy évvel emelkedne a jelenleg 40 év jogosító idő követelménye.

Második intézkedési területként az ellátási szintek kiigazításával kapcsolatos változtatások lehetséges területeit járják körbe. A nyugdíjmegállapítás során alkalmazandó valorizáció mértékének a járulékalap vagy az azt kifejező valamely makrogazdasági mutató (foglalkoztatottság, GDP, bértömeg) alakulásához kötése vagy vegyes indexálás (felerészben a keresetnövekedés, felerészben az infláció) alapján történő meghatározásb szerepel a tervekben. Ezenkívül 13. havi nyugdíj korlátoznák évente indexált felső összeghatár bevezetésével

Harmadik beavatkozási lehetőségként a társadalombiztosítási járulék és/vagy a szociális hozzájárulási adó növelését vizsgálják meg – közölte Farkas András.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×