eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Granadában 2023. október 6-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: ez óriási csapás az európai gazdaságra

Óriási csapás az európai gazdaságra és a németországi autóiparra nézve, hogy az Európai Bizottság hamarosan kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre – foglalt állást Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az X közösségi portálon.

A kormányfő szavai szerint Németország és az európai ipar már nem képes meggyőzni a bizottságot, hogy hozzon észszerű döntéseket. „De akkor ki képes rá?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Az Európai Bizottság pénteken jelentette be, hogy az európai uniós tagállamok többsége megszavazta a kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot. A bizottság ugyanakkor folytatja a tárgyalásokat Kínával egy alternatív, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásaival teljes mértékben összhangban lévő megoldás kidolgozására. A vámok kivetését azzal indokolta a testület, hogy a kínai elektromos autók állami támogatása tisztességtelen előnyhöz juttatja a kínai cégeket, ezzel gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy Magyarország nem szavazza meg a javaslatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×