eur:
392.83
usd:
355.17
bux:
72336.82
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Nyitókép: Pixabay

Lehetőséget lát a Ganz-Mávag arra, hogy ismét nekifusson a Talgo-üzletnek

Spanyol lap írt a vonatgyártó vállalat iránti magyar érdeklődés lehetséges fennmaradásáról - azzal együtt, hogy visszavonták a vételi ajánlatot.

A Ganz-Mávag igazgatósági ülésén az a döntés született, hogy a cég visszavonja a spanyol Talgo vonatgyártó vállalatra tett felvásárlási ajánlatát. Ugyanakkor vitatja a spanyol kormány vétójának jogszerűségét, és nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a jövőben újra vételi ajánlatot tegyen - írta a spanyol El Periódico alapán a Telex.

Mint ismert, a Ganz-Mávag magyar konzorcium (amelynek 45 százalékban a Corvinus állami alap, 55 százalékban magánbefektetők a tulajdonosai), márciusban tett 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatot a Talgo összes részvényére. Ugyan a magyaroknak hamar sikerült megállapodni a Talgo hitelezőivel, de a potenciális üzlet rögtön komoly ellenállást váltott ki Spanyolországban.

Kedden már az a hír érkezett, hogy a spanyol kormány elutasította a magyar Ganz-Mávag konzorcium felvásárlási ajánlatát a Talgo szupervonat-gyártóra. A hivatalos közlés szerint a döntés hátterében súlyos nemzetbiztonsági aggályok állnak, miután szerintük komoly kockázatot jelent az, hogy a magyar kormány szoros kapcsolatban áll Oroszországgal.

A Ganz-MaVag Europe csütörtöki igazgatósági ülésén született döntés a spanyol lap szerint arról szól, hogy a konzorcium visszavonta a Talgóra tett vételi ajánlatát, ugyanakkor leszögezte, hogy a spanyol kormányzati vétó nincs összhangban az uniós joggal. Emiatt a következő hetekben kezdeményezni fogják a megfelelő lépéseket, és nyitva hagyják az ajtót, hogy a jövőben vételi ajánlatot tegyenek a Talgóra. Az Európai Bizottság egyébként nem emelt kifogást a spanyol kormány lépése ellen.

A Talgo azért is olyan értékes cég, mert olyan technológiával rendelkezik, amivel mozgatható nyomtávú tengellyel tudnak vonatokat gyártani. Ez lehetővé teszi, hogy a nagysebességű vonatok különböző nyomtávokon közlekedjenek és átlépjék az országok közötti határokat.

Címlapról ajánljuk
Pletser Tamás a Barátság vezeték leállításáról: új alapvető kőolajellátási útvonala lehet hazánknak

Pletser Tamás a Barátság vezeték leállításáról: új alapvető kőolajellátási útvonala lehet hazánknak

Ukrajna 2025. január 1-jén leállítja a Barátság olajvezetéket – jelentette be az ukrán elnök egyik tanácsadója. A leállás következményeiről az InfoRádió Pletser Tamást, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×