eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Concept of money growth and savings. Arrow sign moving up with stacked coins.
Nyitókép: jayk7/Getty Images

Elemzői vélemény szerint a minimálbér jelentősebb emelése komoly kockázatokkal járna

Legkésőbb 2027-ig az átlagbér 50 százalékára szeretné felemelni a kormány a minimálbért. Erről beszélt nemrég Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Ha megvalósulna az elképzelés, akkor ez 430 ezer forintos minimálbért jelentene 2027-re - mondta az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője.

Volt már komolyabb mértékű minimálbér-emelés Magyarországon, azonban alapvetően nem jellemző, hogy az összeg nagyon nagy mértékben növekedjen egyik évről a másikra. "Általában 10-15 százalékos emelés is már jelentősnek mondható, de például 2001-ben 50 százalékkal, vagy még ennél is jobban emelkedett a minimálbér - tette hozzá az elemző. Mint mondta, ebben az időszakban a korábbi 30 százalékról az átlagbér 40 százalékára nőtt a minimálbér, ami azóta is nagyjából ezen a szinten áll. Nagy Márton bejelentése nyomán - az átlagbérhez képest - további 10 százalékos minimálbér növekedésre lehetne számítani - emlékeztetett Hornyák József.

Arra a kérdésre, vajon megvalósítható-e ilyen nagymértékű minimálbér-emelés, a szakértő azt válaszolta, hogy ehhez a követező három évben kellene jelentősen emelni a legalacsonyabb fizetéseket. A Portfolio számításai szerint 2027-re minden bizonnyal 800 ezer forint fölött lesz már a bruttó átlagkereset. Ehhez igazítva, a bruttó minimálbér már meghaladná a 400 ezer forintot is.

Márpedig ez három év alatt nagyon jelentős ugrás lenne a mostani, 266 ezer forintos bruttó minimálbérhez képest.

Hornyák József azt mondta, hogyha a kormány ezt meg akarja valósítani, akkor minden évben 17-18 százalékkal kellene emelni a minimálbért. Ez az elmúlt tíz év tapasztalata alapján óriási ugrást jelentene.

A Portfolio szakértője beszélt a várható kockázatokról is, hiszen a minimálbérhez számos más juttatás alapját képezi. Noha a béremelés alapvetően jó hír, hiszen mindenki szeretne többet keresni, a gazdaságban gondokat is okozhat. Az első probléma mindjárt az, hogy valószínűleg lesznek olyan vállalatok, ahol nem tudják majd kifizetni az ennyire nagy mértékben megnövekvő béreket, ezért kénytelenek lesznek elbocsátani a dolgozóik egy részét. De még az is megtörténhet, hogy a kisebb vállalatok egyszerűen belerokkannak az ilyen nagyarányú béremelésbe, és kénytelenek lesznek lehúzni a rolót. A másik kockázat az, hogy

nagyon sok vállalat megpróbálhatja a béremelés terhét áthárítani a fogyasztókra, vagyis a fizetések növekedése egyúttal áremelést is jelentene.

Így aztán amit az egyik oldalon kifizetnek a dolgozóiknak, azt a másik oldalon be is szedik a vásárlóiktól, hiszen a termelékenységnövekedéstől minden bizonnyal nagy mértékben elszakadna ez a gyors béremelkedés.

Ráadásul a gazdaság növekedése is szerényebb a vártnál, két százalék körül lehet ebben az évben, ez pedig nagyon komolyan leszűkíti a vállaltok mozgásterét. A gyenge kereslet, a visszafogottabb fogyasztás jócskán csökkenti a cégek bevételeit, így azt a keretet is, amiből a béreket lehetne emelni. "Nem csoda, hogy a vállalatok legfeljebb csak az inflációt némileg meghaladó béremelést tudnának végrehajtani biztonsággal" - érvelt a Portfolio szakértője. Úgy látja, hogy

ez legjobb esetben is csak egy számjegyű bérnövekedést jelent,

miközben még a munkavállalói érdekképviseletek is legfeljebb 10 százalék körüli, esetleg ennél kicsit magasabb fizetésemelést tartanának reálisnak. Ellenben 17-18 százalékos éves átlagos béremelés kellene ahhoz, hogy - a kormány elképzeléseinek megfelelően - 2027-re a minimálbér elérje az átlagbér 50 százalékát. Hornyák József kijelentette: "Azt mondhatjuk, hogy a gazdaság teljesítménye sokkal visszafogottabb béremelésre ad lehetőséget."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×