eur:
393.85
usd:
354.44
bux:
73069.35
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
EU-zászlók az Európai Központi Bank (EKB) frankfurti székházánál a bank Kormányzótanácsának kamatdöntő ülése napján, 2022. december 15-én. A testület 50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot, és döntött a mennyiségi szigorítás elindításáról is. Az EKB szerint az éves átlagos euróövezeti infláció 2022 és 2024 között a korábbi előrejelzéseknél magasabban alakul, míg a GDP-növekedés a vizsgált időszakban csak 2022-ben haladja meg a korábbi prognózist.
Nyitókép: MTI/EPA/Andre Pain

Jó számokat produkál augusztusban az euróövezet gazdasága

Az elemzők pesszimistának bizonyultak.

A várt mérsékelt lassulás helyett összességében gyorsult az euróövezet gazdasági aktivitásának növekedése augusztusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeiből.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) nem végleges, augusztusi értéke négy hónapja legmagasabb, 53,3 pont lett, meghaladta a júliusi 51,9 pontot. Elemzők arra számítottak, hogy a mutató 51,7 pontra süllyedt.

A feldolgozóipari BMI a júliusi 45,8 pontról augusztusban 45,6 pontra, nyolchavi mélypontra süllyedt. Szakértők a mutató kisebb gyengülésére, 45,7 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő kompozit BMI augusztusi értéke háromhavi csúcsra, 51,2 pontra emelkedett a júliusi 50,2 pontról, meghaladta az elemzői várakozások átlagában szerepelt, romlást jelző 50,1 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a teljesítménycsökkenés ütemének mértékét.

Augusztusban az euróövezeti szolgáltatóipar már a hetedik hónapban ért el 50 pont feletti mutatószámot, a feldolgozóipari BMI viszont már 17. hónapja állt az 50 pontos határ alatt.

Az augusztusra vonatkozó végleges feldolgozóipari adatokat szeptember 2-án, a végleges szolgáltatóipari és kompozit adatokat pedig szeptember 4-én ismertetik.

Címlapról ajánljuk
Ellenőriztetné az ortodox egyházakat a cseh szenátus védelmi bizottsága

Ellenőriztetné az ortodox egyházakat a cseh szenátus védelmi bizottsága

A cseh szenátus külügyi, védelmi és biztonsági bizottsága felszólította a Petr Fiala kormányát, hogy bízza meg a titkosszolgálatokat a csehországi ortodox egyházak vizsgálatával. Attól tartanak, hogy azokat orosz befolyásszerző műveletekre használhatják Csehországban, ahol a moszkvai és egész oroszországi patriarchátushoz tartozó orosz ortodox egyház, valamint a cseh és szlovák pravoszláv egyház működik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Ez a befektetés még az aranynál is nagyobbat robbanhat

Ez a befektetés még az aranynál is nagyobbat robbanhat

A riasztó geopolitikai konfliktusok, az egekbe szökő államadósság és az egyre reálsabb recessziós félelmek közepette előtérbe kerülnek a biztonságos menedéket nyújtó, válságálló befektetések, ebben a környezetben nem meglepő módon remekül teljesített az arany, gyakorlatilag csúcsról csúcsra jár az árfolyam. Korábban már többször is felhívtuk rá a figyelmet, hogy komoly rali várható a sárga nemesfémnél, de talán még ennél is izgalmasabb, hogy az aranybányász vállalatok részvényeit is megtalálták maguknak a befektetők. Vajon vannak még izgalmas lehetőségek, van még tere a további emelkedésnek? Egy titkot elárulunk: ha nem lenne, akkor nem írtuk volna meg ezt az elemzést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 22. 10:43
×
×
×
×