eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Virágzó napraforgók a Tolna megyei Dunaszentgyörgy közelében 2020. július 3-án.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Szükséghelyzeti engedélyt kellett kiadni, olyan nagy a baj

A minél kisebb termésveszteséggel járó biztonságos betakarítás érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szükséghelyzeti engedélyt adott ki három, dikvát hatóanyagú növényvédő szerre a szakmai és termelői kamarák jelzéseit figyelembe véve - közölte a hatóság,

A tájékoztatás szerint a szükséghelyzeti engedély a Reglone Air (gyártó: Syngenta), a Solaris (gyártó: Globachem NV, Belgium) és a Dessicash 20 SL (gyártó: Sharda Cropchem Ltd., India) gyomirtó szereket érinti.

Hangsúlyozták, hogy e készítmények forgalomba hozatalát, alkalmazását a Nébih 2024. augusztus 9-től szeptember 23-ig, kizárólag napraforgó kultúrában, állományszárításra teszi lehetővé.

A szer kijuttatása légi permetezéssel történhet, merevszárnyú repülőgépről vagy helikopterről, a kezelhető terület nagysága maximum összesen 47 190 hektár - írták a közleményben.

A dikvát alapú szereket 6 éve tiltották be, annak veszélyessége miatt. Akkor úgy fogalmaztak, hogy hogy "a dolgozók, a közelben tartózkodók, valamint a lakosok fokozott veszélynek vannak kitéve".

A szer alkalmazásának hatásmechanizmusáról az agrarforum.hu írt részletesen. Lényegében állományszárításra használták régebben.

Címlapról ajánljuk
Márton Viviana: szeretném, hogy mindenki megőrüljön

Márton Viviana: szeretném, hogy mindenki megőrüljön

A legújabb magyar olimpiai bajnok Tenerifén született, ikertestvére tanácsaival, spanyol és finn edzői felkészítéssel jutott el a csúcsra 18 évesen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Tankokkal és vadászbombázókkal lő a betörő ukrán csapatokra Oroszország, ellentámadástól tartanak a másik oldalon – Háborús híreink szombaton

Több fronton súlyos harcok zajlanak az Ukrajnából betörő reguláris erők és az orosz védők között, az oroszok tanállásokat vettek fel, illetve vadászbombázókról és harci helikopterekről is lövik a betörő ukrán csapatokat – derül ki a szombat reggelig megjelent híradások összességéből. Sőt, az is kiderült egy rövid ukrán videóból, hogy az oroszországi Szudzsa városát teljesen ellenőrzik az ukrán csapatok, így a Gazprom tulajdonában álló fontos gáztranzit állomást is, amelyen keresztül szombaton is zavartalanul áramlik a gáz Ukrajna, és az Európai Unió felé. Háborús híreink szombaton az alábbi hírfolyamban olvashatók.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 10. 05:55
×
×
×
×