eur:
397.96
usd:
364.69
bux:
72218.86
2024. augusztus 2. péntek Lehel
Szabó Szilvia, a MOHU gyártói felelősségi rendszerek vezetője a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatóján a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án. Az új visszaváltási rendszerrel a 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

MOHU: újra kell gondolni a visszaváltási rendszer logisztikáját

Július elsejétől működnek a MOHU Mol műanyag és egyéb italos palackokat visszaváltó automatái, sokszor azonban a vásárlók nem tudják leadni a palackokat, mert a berendezések megteltek vagy egyáltalán nem működnek. A MOHU szóvivője, Ozoli Gábor azt mondta az InfoRádióban, hogy a problémás esetek többségében nem ők hibáztak, de azt elismerték, hogy újra kell gondolniuk a logisztikát.

A MOHU számára kiemelten fontos, hogy az automaták környéke tiszta legyen, és azokat megfelelően üzemeltessék – hangsúlyozta Ozoli Gábor. Mint mondta, éppen ezért minden egyes visszaváltott palack után üzemeltetési díjat fizetnek a boltoknak, ezért viszont ha valami gond van, akkor az üzlet munkatársainak kell szólni.

A szóvivő azt is elmondta, hogy eddig az esetek több mint 90 százalékában nagyon egyszerűen orvosolható fennakadások fordultak csak elő. "Azt látjuk, hogy a boltok még ismerkednek ezzel a rendszerrel. Például olyan hibák történtek, hogy nyitva maradt az automaták ajtaja, ha megteltek, nem ürítették ki, vagy egyszerűen elfelejtették áram alá helyezni a gépet" – közölte Ozoli Gábror.

"Azt vállaltuk, hogy az automaták legalább 95 százalékban mindig működni fognak

– emlékeztetett a MOHU szóvivője. Hozzátette, hogy már most naponta átlagosan 3,5 millió visszaváltás van, és ez még tovább fog nőni.

Az automaták úgy működnek, hogy jelzik, ha megtelnek, és az ürítés a boltok munkatársainak a feladata. Az üzletek ugyanis anyagilag is érdekeltek a visszaváltásokban, érdekük, hogy az automaták mindig működjenek. A legtöbben ugyanis azt választják, hogy a visszaváltott palackok után kapott pénzt helyben levásárolják, ez pedig egyértelműen az üzlet forgalmának növekedését jelenti. "A vásárlók is azokat a helyeket keresik, ahol van visszaváltási lehetőség" – hangsúlyozta a MOHU munkatársa.

Ugyanakkor Ozoli Gábor arról is beszélt, hogy

az első tapasztalatok alapján módosítani kell a visszaváltási rendszer logisztikáját.

Kiderült, hogy vannak olyan üzletek, ahol az előzetes becsléseknél sokkal több a visszaváltás. "Ehhez alkalmazkodnia kell a MOHU logisztikájának, vagyis biztosan lesz olyan bolt, ahova újabb automatákat helyezünk ki" – mondta.

Arra a kérdésre azonban, hogy az üzemeltetési díj emelésével még érdekeltebbé tehetnék-e a boltokat, a szóvivő kitérő választ adott. Szerinte egyelőre elegendő ösztönzés az, hogy a visszaváltásnál a vevők többsége a levásárlást választja és ezzel nő az üzlet forgalma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

portré
Ő Kós Hubert, "a koronavírus hercege"

A párizsi olimpia első magyar aranyérmesének eddigi sportolói pályafutása, de akár egész élete is a tudatos építkezés biztos gyümölcsözőségéről szól, no meg arról, hogy ha jön a nagy lehetőség, nem a kérdések, hanem a válasz ideje jön el. Kós Hubert az éremátadón sem felejtette el, ki szorul a leginkább támogatásra, de nem ragaszkodik konkrét tervekhez a Los Angeles-i olimpiáig hátra lévő négy évben, Bob Bowman úgyis tudja, melyik számban lehet újra bajnok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
Amerikai atomfegyverek áraszthatják el a világot, komor jövőkép sejlik fel Ukrajna előtt – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Amerikai atomfegyverek áraszthatják el a világot, komor jövőkép sejlik fel Ukrajna előtt – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Az orosz Taszsz hírügynökség számolt be Vipin Narang, az amerikai védelmi miniszter űrpolitikáért felelős megbízott helyettese kijelentéséről, amely szerint az Egyesült Államok megnövelheti a telepített nukleáris robbanófejek számát.Ukrajna közzétette, hogy hány ember távozására számítanak 2024-ben és 2025-ben az országból. A számok nagyon aggasztó jövőt vázolnak fel Kijev számára a jövőben – közölte az Ukrán Nemzeti Bank jelentését a Kyiv Independent. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×