eur:
392.05
usd:
361.89
bux:
73598.4
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Interior of cozy restaurant. Contemporary design in loft style, modern dining place and bar counter, copy space
Nyitókép: Prostock-Studio/Getty Images

Kovács László: a vendéglátóhelyeken 15-20 százalékkal kellett volna idén emelni az árakat

Döcögősen indult az idei nyári szezon a vendéglátásban, jelenleg pedig a fővárosban és a Balatonon igazán jó a forgalom – mondta az InfoRádióban a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László úgy látja: a magyar vendégek óvatosan költenek, az őszre azonban jók a kilátások.

Egy kicsit óvatosabban indult ez a szezon, a tavasz vége, a nyár eleje gyengébb volt, mint amilyen lehetett volna. Valószínűleg óvatosabban költenek az emberek – mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Visszaesést tapasztalt a a rendezvénypiacon, például az esküvők terén is, ezt részben a csok-támogatások átalakításával magyarázza.

A céges költésekből is az derül ki az elnök szerint, hogy kivárásra játszanak. Szerinte óriási segítséget jelentene, ha megváltozna a vendéglátásra fordított összeget terhelő "repiadó" szabályozása, az ipartestület azt javasolja, hogy bizonyos keretek között a vállalkozások számolhassák el az étkezésre, vendéglátásra költött pénzeket. "Tettünk javaslatot arra, hogy a forgalom bizonyos százalékáig lehessen külön adó nélkül vendégül látni partnereket vagy akár a saját dolgozókat" – mondta Kovács László.

Az éttermek esetében az elnök úgy látja, hogy a vendégek rendkívül árérzékenyek. "Senki sem gondolhatja azt, hogy a vendéglátó üzletek ajtajában megáll az infláció, ránk is ugyanúgy vonatkoznak az alapanyagárak, a munkabérek emelkedése miatti kényszerhatások, de nagyon sok vendéglátós ebben az évben rendkívül mértéktartóan emelt árakat, sőt volt olyan, aki nem emelt" – mondta az elnök, és hozzátette, a reális emelés akár 15-20 százalék is lehetett volna, de a többség 10 százalék alatt maradt, de jó néhányan inkább meg akarták tartani a törzsvendégeiket, ezért az állandó életlapon nem emeltek árat.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke úgy látja, Budapesten a külföldiek nagyon jótékony hatással vannak a vendéglátó üzletekre, viszont azok a magyar vendégek, akik megtehetik azt is, hogy rendszeresen étterembe járjanak, azok túlnyomórészt most éppen külföldön nyaralnak, így kiesnek a hazai forgalomból, ennek ellenére az ipartestületnél kiegyensúlyozott, jó forgalmat várnak a nyaralóhelyeken, bár ez nagyban az időjárástól függ, ami viszont eddig kedvezett. Kovács László úgy véli, Budapest pedig továbbra is nagyon jól prosperálhat a turistákból.

"Az őszre szép céges és privát foglalások is vannak már, ezért szép őszre számítunk, és nem csak Budapesten, hanem vidéken is" – mondta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter: a Red Bullnál a fejetlenség, a McLarennél a stratégiahiány okozza a legfőbb gondot
forma–1

Vámosi Péter: a Red Bullnál a fejetlenség, a McLarennél a stratégiahiány okozza a legfőbb gondot

A távozófélben lévő főtervező, Adrian Newey nem sokat foglalkozik már az autókkal, ami fokozza a problémákat a Red Bullnál – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy bár jelenleg a McLaren autói a legjobbak a teljes Forma–1-es mezőnyben, versenyzőik kevés kockázatot vállalnak, ami nagy gátja az igazi áttörésnek.

Újabb szabotázsakció Franciaországban – káosz jöhet a távközlésben

Az éjszaka folyamán Franciaországnak újabb szabotázsakciókkal kellett szembenéznie, az ország hat régiójában hajnali 1 és 3 óra között több távközlési szolgáltató kábeleit vágták el. Párizs és az olimpia nem érintett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×