eur:
389.34
usd:
357.79
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

MNB-döntés előtt: 25 bázispontos kamatvágást várnak az elemzők

Folytatódhat a kamatcsökkentési ciklus a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésén Hornyák József, a Portolio elemzője szerint, de utána már csak két vágás jöhet a szakértők szerint.

25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak az elemzők, ez megegyezik az előző hónapban is megtett kamatcsökkentés mértékével, esetleg azt mérlegelheti még a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, hogy a jelenlegi hétszázalékos szinten tartja a kamatot, de a szakértők döntő többsége csökkentésre számít – mondta a keddi kamatdöntő ülés várható forgatókönyvéről az InfoRádióban Hornyák József, a Portfolio elemzője.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a legutóbbi kamatdöntő ülést követően a monetáris politika új szakaszáról beszélt, és akár a júliusi kamatvágással lezárulhat egy időszak. Az elemző emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban nagyobb lépésekben mérsékelte az alapkamatot a Monetáris Tanács, volt 100 és 50 bázispontos csökkentés is, ehhez képest a 25 is csekélyebb, de Hornyák József szerint hamarosan megállhat a Magyar Nemzeti Bank a kamatok csökkentésével. Úgy látja, hogy már nagy tere nincs a kamatvágásnak, de emlékeztetett, hogy a gazdasági helyzet és a nemzetközi befektetői hangulat is jól alakult az elmúlt egy hónapban. Ezek között említette, hogy a világ nagy jegybankjai inkább a monetáris lazítás irányába indultak el, ez pedig támogatja a többi jegybankot a további kamatvágásokban, fontos tényezőnek nevezte, hogy az infláció is kedvező pályán halad Magyarországon, júniusban a vártnál kedvezőbb volt az adat, ráadásul a forint az elmúlt hetekben összességében erősödött az euróval szemben, és ez is a további kamatcsökkentés irányába hat.

"A nagy jegybankok lazításra hajló monetáris politikája, a hazai kedvező inflációs környezet, illetve a forint árfolyamának az alakulása is abba az irányba mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank most inkább még a kamatcsökkentés mellett döntsön, és a következő egy-két hónapban is, ha ezek a trendek fennmaradnak, mérlegelheti a jegybank azt, hogy tovább csökkentse a kamatszintet" – mondta Hornyák József, és felidézte, hogy a tanács adatvezérelt üzemmódban van, ami azt jelenti, hogy minden egyes beérkező adat, köztük legfontosabbként az inflációs adat befolyásolja a monetáris politikai döntéseket.

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint 6,25 százalékos lehet a kamatszint decemberben. Azt feltételezik, hogy kedden jön egy 25 bázispontos csökkentés, ezt követően pedig már csak két kamatvágásra számítanak az idei évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×