eur:
390.97
usd:
357.32
bux:
72424.48
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Nyitókép: Pixabay

Ezúttal korán ébrednek a minimálbér-tárgyalók, mert több lett a feladat

Minden korábbinál hamarabb, már a héten elkezdődnek az idei minimálbér-tárgyalások - mondta a Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda a Világgazdaság Bruttó című podcastjában.

Már július derekán elkezdődnek a minimálbér-tárgyalások a munkaadók és a munkavállalók közt. Járdi Roland, a vg.hu munkatársa a miérteket boncolgatva az InfoRádióban elmondta, nemcsak a jövő évi minimálbérről kell megegyezniük idén a szakszervezeteknek és a munkaadóknak, hanem az uniós minimálbérről szóló irányelv gyakorlatba ültetéséről is.

"Ez utóbbi lényege, hogy a minimálbérnek el kell érnie az átlagbér 60 százalékát, ez most jelenleg Magyarországon 40-42 százalékra tehető. Komplex tárgyalássorozat kezdődik, amelynek a végén november 15-ig kész terveket kell a feleknek lerakniuk arról, hogy hogyan fogják ezt megvalósítani" – mondta.

Mészáros Melinda azt mondta, hogy legalább 10 százalékkal kellene idén is emelni a minimálbért ahhoz, hogy egyáltalán szóba kerülhessen az, hogy a garantált bérminimummal összezárják a minimálbért; a tavalyi tárgyalások során is felmerült, hogy mi lesz a garantált bérminimum sorsa.

"De Magyarországon kettős rendszer van, végül

a minimálbéresek közel kétharmada a garantált bérminimumot kapja, ami egy jóval magasabb összeg, mint a klasszikus minimálbér. Ahhoz, hogy ez a bérfelzárkózás megvalósuljon, a kettő közötti ollót mindenképpen zárni kell"

– hívta fel a figyelmet.

A munkaadóknak a 10 százalékos emelést aligha fogják támogatni, ezért hosszú alkudozás kezdődik. Mivel az az inflációs ütem mérséklődik, azért a munkaadók is próbálják lejjebb tolni majd az emelés mértékét, de Járdi Roland szerint jó eséllyel 10 százalék körül lesz a mértéke, annál is inkább, mert a minimálbér csak a társadalom egy nagyon kis rétegét érinti, a legutóbbi adatok szerint 230-250 ezer főt.

Az idén 15 százalékkal emelkedett a minimálbér, az infláció jelenleg 4 százalék körül van, tehát a vásárlóértékét tekintve 10 százalékos emelésről kell beszélni. Viszont árnyalja a képet, hogy az alacsonyabb jövedelmi sávokban a fogyasztói kosár szerkezete is máshogy néz ki, mint az átlagos, az infláció ezt a réteget jobban sújtja, ezért kell folyamatosan nagyobb arányban emelni a legalsóbb kereseti sávokban a fizetéseket.

Mészáros Melinda két "problematikus gyárról" is említést tett a beszélgetésben, ezek

  • az iváncsai akkumulátorgyár, ahol elbocsátottak több száz vendégmunkást pár hete (nincs megrendelés), most viszont újra toborzás van, 200 munkásra várnak
  • a Dunaferr, ahol késett a bérkifizetés.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő a merényletekről: magányos támadók próbálják megváltani a politikát

Szakértő a merényletekről: magányos támadók próbálják megváltani a politikát

Ázsiában 2022-ben Abe Sindzó japán miniszterelnököt érte halálos lövés, Európában május 15-én Robert Ficóra lőtt rá egy merénylő, Amerikában pár napja Donald Trump elnökjelöltet sebesítette meg egy lövedék. A politikai indíttatású támadások okairól az InfoRádió Kemény Jánost, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos munkatársát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×