eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Nyitókép: Pixabay

Otthonfelújítás: látványberuházásokra költene a többség

Az ingatlantulajdonosok 52 százaléka mutat érdeklődést az energiahatékonyság növelését célzó állami lakásfelújítási konstrukció iránt – egyebek mellett ez derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készített, 1000 fős kutatásból.

Az ingatlantulajdonosok több mint felét érdekli az energiahatékonyság növelését célzó új Otthonfelújítási program; a legtöbben a házak szigetelésében és az ablakok cseréjében gondolkodnak – mondta az InfoRádióban Bohus Péter, az otpotthon.hu PR-vezetője az OTP Bank megbízásából készített kutatásról.

A felmérés szerint a lakástulajdonosok több mint 50 százaléka tervezi, fontolgatja azt, hogy bizonyos mértékben korszerűsíteni fogja az ingatlanát. Ezek többnyire inkább látványberuházások – jegyezte meg a szakértő –, például a válaszadók 77 százaléka tervez tisztasági festést, míg 44 százalékuk a villamossági vezetékek felújításában gondolkodik, illetve valamilyen belső dizájn megváltoztatásában.

Az energetikai felújítást tervezők 41 százaléka az ablakcserét, 39 százalékuk a szigeteléscserét emelte ki, minden ötödik válaszadó pedig „komolyabb”, mondjuk napelem-, hőszivattyú- vagy más energiahatékonysági beruházást fontolgat – ismertette Bohus Péter.

A július elsején indul otthonfelújítási program kapcsán elmondható, minél fiatalabb valaki, annál inkább szempont nála az energetikai- vagy lakásfelújítás, az életkor előrehaladtál pedig egyre csökken ez a kedv: a kutatásban részvevő 70 év fölöttiek közül már csak 15 százalék nyilatkozott úgy, tervezi korszerűsíteni az ingatlanát – tette hozzá az otpotthon.hu munkatársa.

Régiós összehasonlításban a Dél-Alföldön élők elsősorban a szigetelésben gondolkodnak, míg a közép-dunántúliak esetében az ablakcsere örvend népszerűségnek. A napelem és hőszivattyú Észak-Magyarországon „vezet” a többi régióhoz képest. A felmérésből az is kiderül, alapvetően a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön terveznek legkevésbé felújítást az emberek.

Azok a járások magasabb összegű támogatást kapnak majd, amelyek jövedelme az országos átlag 75 százalékánál alacsonyabb. Ez motiválhatja az utóbbi két területen élőket is abban, hogy energiahatékonysági fejlesztésekbe kezdjenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oktatáskutató az iskolai mobiltilalomról: a központi szabályozás rávezetheti a diákokat az önfegyelemre

Oktatáskutató az iskolai mobiltilalomról: a központi szabályozás rávezetheti a diákokat az önfegyelemre

Eddig sem lehetett korlátozás nélkül használni a mobiltelefonokat az osztálytermekben, de egységes szabályozás híján erről sokszor a tanárnak vagy az igazgatónak kellett döntenie. Az MCC Tanuláskutató Intézetének oktatáskutatója az InfoRádióban elmondta: a kormány rendelettervezete – amely szeptembertől léphet érvénybe – mindenhol tiszta vizet önthet a pohárba.

Ezúttal a férfi kajak egyesben állt két magyar a dobogón – szombati eredményeink

A pénteki négyhez szombaton három érmet tettek a magyar kajakosok, ezzel a legeredményesebb nemzet lett a miénk az érmek száma alapján a sportág versenyeiben. Muszukajev Iszmail a bronzéremért birkózhat, ötödik helyen végzett a női vízilabda-válogatott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Még messze a választás, de lehet, hogy Trump és Harris is elkövette ugyanazt a kolosszális hibát

Még messze a választás, de lehet, hogy Trump és Harris is elkövette ugyanazt a kolosszális hibát

A már-már klisébe hajló amerikai politikai bölcsesség úgy tartja, az elnökjelöltek első legfontosabb döntése, hogy kit választanak, ki szerepeljen a nevük alatt a szavazólapon. Donald Trump július 15-én jelentette be, hogy J. D. Vance ohiói szenátort kérte fel alelnökjelöltnek, míg Kamala Harris a héten Tim Walz minnesotai kormányzót tette meg második emberének. Bár általánosságban nehéz lenne sok közöst találni a republikánus Trumpban és a demokrata Harrisben, egyesek úgy vélik, abban osztoznak, hogy óriási stratégiai hibát vétettek, amiért nem „egy országot egyesíteni képes”, középutas politikusra esett a választásuk. Mi sem szemléltetné jobban a másik oldal kárörömét, hogy demokraták és republikánusok egyaránt ironikusan „gratuláltak” az ellenfelüknek. De vajon valamelyik oldal túl hamar ivott előre a medve bőrére?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×