eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mature woman sitting in her kitchen at home thinking about new wall colours for her renovation project.
Nyitókép: Getty Images

Indul az otthonfelújítási hitelprogram, de nem mindegy, milyen alapanyagokkal – itt a lista

Július elsején kezdődik az Otthonfelújítási Program, amely az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból. A szegényebb régiókban élők, illetve az alacsonyabb jövedelmű családok akár 3,8 millió forintos támogatást is kaphatnak – mondta az InfoRádióban a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Június 27-től elérhető vált az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) honlapján az Otthonfelújítási Program keretében támogatott építési termékek, valamint hő- és melegvíz-termelő berendezések listája. A kölcsönkérelmeket július elsejétől lehet benyújtani az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban.

Az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni a program által biztosított támogatást, melynek jogosultsági feltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább harmincszázalékos fajlagos primer energiafogyasztás-csökkenést kell elérni. A szabályzat értelmében kizárólag a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház bejegyzett, életvitelszerűen lakott ingatlan energetikai korszerűsítése támogatható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az InfoRádióban elmondta: egy ingatlanra maximum hatmillió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni egymillió forintos önrész mellett. Az állam azzal támogatja az érintett családokat, hogy

ha megvalósul az adott beruházás és megfelel az energiamegtakarítási kritériumoknak, akkor életbe lép a tőkeelengedés.

Fábián Gergely hozzátette: az átlagos kamatmentes hitel és a támogatás is három-hárommillió forint. Azokban a járásokban és háztartásokban, ahol az átlagjövedelem az országos átlag alatt van, három és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni, míg a gazdagabb régiókban élő, magasabb jövedelmű családok esetében két és fél millió forint a támogatási tartalom. Ha pedig az adott ügyfél nem harminc-, hanem negyvenszázaléknyi energiamegtakarítást ér el, további 300 ezer forint támogatásban részesülhet. Ennek köszönhetően

a szegényebb régiókban élők, illetve az alacsonyabb jövedelmű családok akár 3,8 millió forintos támogatást is kaphatnak.

Az államtitkár közölte: a hatmillió forint az igénylési plafon, de ennél kisebb összegű kamatmentes hitelt is fel lehet venni. Hangsúlyozta: a támogatás akkor érkezik meg az igénylő családokhoz, ha elérik a harmincszázalékos energiamegtakarítást. A hitel többek közt felhasználható

  • hőszigetelésre
  • nyílászárók cseréjére
  • fűtésrendszerek korszerűsítésére
  • melegvíz-rendszerek felújítására
  • hőszivattyúk telepítésére, korszerűsítésére
  • meleg vizes puffertartályok létesítésére

A beruházások megvalósítása során az ÉMI honlapján közzétett, megfelelő környezeti minősítéssel rendelkező kulcstermékeket lehet felhasználni. Fábián Gergely jelezte: a terméklista a tervek szerint folyamatosan bővül majd az ügyfelek igényeinek megfelelően, ugyanakkor az érintett cégeknek számolniuk kell azzal, hogy csak akkor kerülhetnek be az egyes termékek az Otthonfelújítási Programba, ha átestek a kötelező környezeti minősítésen, és azon megfeleltek. „Ez a terméklista kényelmesen lefedi azokat a célokat, amelyeket az otthonfelújítás során meg szoktak fogalmazni az emberek” – magyarázta az államtitkár.

Az Otthonfelújítási Program teljes támogatási keretösszege 108 milliárd forint, és körülbelül 20-30 ezer családi ház korszerűsítését teszi lehetővé, igaz, a jogosultak száma ennél lényegesen magasabb. Fábián Gergely hozzátette: az érdeklődési hajlandóság alapján úgy tűnik, népszerű a program, viszont figyelmeztetett, hogy jelen esetben „nem egy bevásárlóközpontban történő bevásárlásról” van szó. Azt tanácsolja az érintetteknek, hogy időben jelezzék igényüket, alaposan készüljenek fel, szerezzék be a szükséges papírokat, dokumentumokat, melyek közül a legfontosabb egy idén készült energiatanúsítvány kiállítása. Ennek az egyik melléklete részletezi, hogy milyen energiahatékonysági beruházások szükségesek az adott háznál annak érdekében, hogy elérje az elvárt energiamegtakarítást.

Ugyancsak be kell tudni mutatni egy olyan szerződést, amelyet a kivitelezővel kötött az ügyfél. Az államtitkár elmondta: még nem késő, továbbra is lehet jelentkezni az Otthonfelújítási Programra, de érdemes időben tájékozódni a lehetőségekről és a kritériumokról, valamint egyeztetni mindezekről a kivitelezővel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 30. 11:46
×
×
×
×