Ellentétben az állattenyésztéssel, a zöldség-gyümölcs ágazatban már szezonális munkaerőt alkalmaznak, itt ugyanis néhány hétben, hónapban megnő a munkaigény, ami ezután visszaesik; mint Apáti Ferenc egy rádióinterjújában kiemelte, ebben a kánikulában különösen is borzasztó nehéz dolgozni, nem sokan választják ezeket a munkakörülményeket - olvasható az atv.hu cikkében.
A Dunántúlon, a Balatonnál vagy Budapest környékén 18-20 ezer forint a napszám, de sokszor még ez az ajánlat is alacsony.
És mivel nincs munkaerő, a gazdák kára tetemesre rúg, ezzel kell is számolni már.
"Ha nem tudnak időben betakarítani, túlérik a gyümölcs, amit legfeljebb pálinkának, lekvárnak lehet már csak eladni, de időnként előfordul, hogy a gyümölcs megrohad a fákon. 10-20 százaléknyi kár keletkezik amiatt, hogy bizonyos munkákat nem tudnak időben elvégezni" - tette hozzá Apáti Ferenc.
A hiányt határon túli magyarok és egyre gyakrabban távol-keletiek bevonása orvosolja.