eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Greenwashing is a communication technique aimed at building a false image of a company in terms of environmental impact
Nyitókép: Getty Images

Csúnya lebukás: környezetbarátként hirdetik magukat, miközben a bolygót szennyező cégeket pénzelnek

Egy vizsgálat szerint fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó vállalatok és SUV-gyártók papírjai is jelen vannak az EU által fenntarthatónak minősített alapokban, és befektetéseikből 18 milliárd dollár a világ kétszáz legnagyobb környezetszennyezőjéhez kerül.

Az Európai Unió különböző tagállamaiban csaknem 90 milliárd dollárt tartanak a befektetők olyan alapokban, amelyek környezetvédelmi és társadalmi célokat hirdetnek, viszont ezek az alapok több esetben a bolygót felmelegítő és szennyező gázok legnagyobb kibocsátóinak a papírjait is kezelik – írja a The Guardian által közölt elemzés alapján a Portfolio.

A tanulmány szerint a befektetések mintegy egyötöde olyan alapokban van, amelyek

környezetbarátnak adják el magukat a nyilvánosságban, amivel félrevezetik a közvéleményt.

A Voxeurop nevű portál azonosította a 25 legnagyobb szennyezőt, amely cégek nyolc különböző ágazatban tevékenykednek. A fenntartható finanszírozásról szóló uniós irányelv alapján ezekbe a vállalatokba jelentős összegeket fektetnek be. A nagy környezetszennyezőkbe történő befektetések egynegyede mindössze tíz vagyonkezelőtől származik. Az elemzés szerint fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó vállalatok és SUV-gyártók papírjai is jelen vannak az EU által fenntarthatónak minősített alapokban, befektetéseikből 18 milliárd dollár a világ kétszáz legnagyobb környezetszennyezőjéhez kerül.

Az érintett befektetések nagy része olyan alapoktól származik, amelyek környezetvédelmi vagy társadalmi célokat, kampányokat támogatnak, további kétmilliárd dollár pedig olyan alapoktól jön, amelyek fő célja a fenntartható befektetés.

Az elemzés kitér arra is, hogy a legnagyobb környezetszennyezőkbe történő befektetések jelentős része olyan alapokból származik, amelyek nevében szerepel az ESG (környezetvédelmi társadalmi és vállalatirányítási) kifejezés.

Több más nemzetközi szervezet mellett az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) is komolyabb fellépést követel a greenwashing (zöldre mosás: egy cég vagy szervezet hamis benyomást kelt, félrevezető információt közöl arról, hogy termékei mennyire környezetbarátok) elleni küzdelemben. Az ESMA új irányelveket fogadott el, amelyek alapján megtiltaná a jelentős fosszilis tüzelőanyag-befektetésekkel rendelkező alapoknak, hogy zöldként reklámozzák magukat.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×