eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Young caucasian female tourist checking the arrival departure board on airport in Budapest.
Nyitókép: urbazon/Getty Images

Halmozza a díjakat és elismeréseket a Budapest Airport

Az elmúlt másfél év a Budapest Airport és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér történetének legsikeresebb időszaka volt. Amellett, hogy a vállalat folyamatosan és sikerrel dolgozott a koronavírus-járványból való kilábaláson, és tavaly már második nyereséges évét zárta a Covid óta, valamint hogy az utas- és áruforgalmi adatok is stabil felívelést mutatnak, a repülőtér-üzemeltető 28 díjat és elismerést érdemelt ki a hazai és nemzetközi színtéren.

A Budapest Airport 2019 tavaszán nagyszabású fejlesztéssorozatot kezdett el, és az elmúlt 5 év alatt a repülőtéri beruházások értéke a 130 milliárd forintot is meghaladta, idén tavasszal pedig újabb, 17 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat indult.

A folyamatos fejlődést az utasok is érzékelik; a legfrissebb, 2024 első negyedévét értékelő nemzetközi utaselégedettségi felmérésen soha nem látott magasságokba tört a Budapest Airport értékelése – olvasható a társaság közleményében. A felmérést kitöltők 5-ös skálán rekord pontszámra, 4,32 pontra értékelték az általános elégedettség szintjét, ezzel

a budapesti légikikötő a húsz vizsgált benchmark repülőtér közül az első helyen végzett,

megelőzve például Prágát, Alicantét és Barcelonát. Ez a felmérés azonban csak feltette a koronát a Budapest Airport elmúlt másfél évére, amelynek során az üzemeltető és a repülőtéri közösség nem kevesebb, mint 28 díjat, elismerést és szakmai minősítést érdemelt ki.

Fókuszban a minőség és az utasélmény

2023 március elején hatalmas, soha korábban nem látott elismeréssel gazdagodott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, az azt üzemeltető Budapest Airport, valamint a repülőtéri közösség. A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) a budapesti légikikötőnek ítélte oda a legjobb európai repülőtér díjat a 15-25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek közül. Az ACI a felmérés során 30 teljesítménymutató alapján közel 400 nemzetközi repülőtér szolgáltatásainak minőségét vizsgálja, és az utasokat személyesen kérdezi a teljes utasfolyamatról, komplex képet kapva az érkezők és indulók tapasztalatairól, a belépéstől kezdve a repülőtéren töltött időn át egészen a beszállásig.

Röviddel ezt követően az utasok után a szakma is elismerte a minőségjavulást: a Skytrax nemzetközi légiközlekedési kutatási szervezet auditorai megvizsgálták a repülőtéri szolgáltatásokat és folyamatokat, és háromnapos auditot követően négycsillagosra emelték a légikikötő minősítését. A szállodák rangsorolásához hasonlóan a független szakértők ebben az esetben is az 1 és 5 csillagos szint közötti rangsorolást végezték el, több mint 500 teljesítménymutató alapján.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ahogy tavaly, úgy idén is elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést. A Skytrax-díj a World Airport Survey kérdőíveken alapul, amelyeket a héthónapos felmérési időszak alatt több mint 100 nemzetiségű légiutas tölt ki, a független szervezeten keresztül.

Idén meghosszabbították a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér által 2023-ban megszerzett WELL Health-Safety Rating minősítést is, amely igazolja, hogy a repülőtér-üzemeltető minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy az utasok és a személyzet biztonságát és egészségét garantálni tudja. Magyarországon jelenleg a budapesti repülőtér 2. Terminálja az egyetlen létesítmény, amely rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal, és a világ repülőterei között is egyedülálló ezen a téren.

A fenntarthatóság a Budapest Airport egyik kiemelt fókuszterülete, a vállalat számos intézkedéssel csökkenti a repülőtér környezeti terhelését. Az erőfeszítéseket több minősítés igazolja az elmúlt másfél évből – írják.

Ezen a téren a legnagyobb elismerést az az óriási előrelépés jelenti, hogy a Budapest Airport az ACI Repülőtéri Karbon Akkreditáció rendszerében elérte az 5-ös skálán a 4+ „Átmenet” szintet. Ezt jelenleg az értékelésben résztvevő több mint 550 repülőtér kevesebb, mint tíz százaléka teljesíti, a közép-európai régióban pedig a Budapest Airport elsőként szerezte meg a tanúsítványt. Ez a szintlépés alátámasztja, hogy

a légikikötő a működéséből fakadó közvetlen karbonkibocsátást teljes mértékben ellensúlyozza, és partnerei bevonásával is törekszik az emissziók csökkentésére.

A Budapest Airport folyamatosan nyomon követi és visszaméri fenntarthatósági tevékenységét annak folyamatos fejlesztése érdekében – olvasható. A tavaly elvégzett ESG értékelés szerint a repülőtér-üzemeltető alacsony kockázati besorolást ért el, amely alátámasztja, hogy a vállalat befektetési döntései során kiemelt figyelmet fordít a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok szerinti működésre. A repülőtér-üzemeltető a Sustainalytics ESG kockázatkezelési minősítési folyamatában idén 13,2-es pontszámot kapott, 49. helyezést elérve a világszerte értékelt 187 közlekedési cég között, és a 995. helyet kiérdemelve a globálisan minősített 15 718 vállalat listájában. A BUD-csoporton belül a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. is kimagasló eredményt ért el az ESG értékelési folyamatban. Fenntarthatósági teljesítményét tovább fejlesztve a RÜK a 2022-es évben megszerzett bronz minősítést 2023-ban ezüstre emelte, ezzel az EcoVadis rendszerében az adott évben értékelt vállalatok 87%-ánál jobban teljesített.

A 2023-ban többszörösen elismert projektek között említendő a vakok és gyengénlátók önálló utazását támogató DANOVA-projekt, amely shortlistes lett az Effekt2030 díjátadón, és különdíjat kapott a CSR Doing Good Esélyegyenlőség, felelősségvállalás, adományozás, hátrányos helyzetű csoportok segítése kategóriában.

A különböző szakterületi díjak terén is jeleskedik a BUD

2023-ban a Routes Europe Marketing Awards díjátadón a légitársaságok szavazata alapján a Budapest Airport elnyerte a 4-20 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek kategóriájának legjobb légitársasági marketingje díját, a vállalat marketing csapata pedig idén még ezt az eredményt is túl tudta szárnyalni. A Budapest Airport az idei Routes Europe-on nemcsak a saját méretkategóriájának megfelelő mezőnyben győzedelmeskedett, hanem a rendezvény összesített győztese címet is hazahozhatta.

A Budapest Airport és a MediaFactory által gyártott, a TV2 műsorán immár a második évaddal jelentkező Szállj munkába - Sztárok a reptéren produkció és a vállalat további nagyívű kommunikációs kampányai rendkívül népszerűek voltak a PR szakmai színtéren. Az elmúlt évben a sorozat első évada több hazai és nemzetközi díjat nyert, megkapta az IPRA Golden World Awards-ot Utazás és turizmus kategóriában, a PR News Platinum arany díját Employee Relations kategóriában, a StevieAwards ezüstjét Tartalommarketing kategóriában, decemberben pedig az év méltó lezárásként a Magyarország, Románia, Bulgária régió legjobb kampányának választották a European Excellence Awards-on. Hazai viszonylatban a műsor a Kreatív által rendezett Content Marketing versenyen győzedelmeskedett a márkacéllal született tévéműsorok között, és Employer Branding kategóriában elnyerte az Aranypenge Bronz penge minősítését. Idén februárban a Budapest Airport felkerült a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) és a Kreatív magazin kiadója, a PPH Media által számon tartott, a kommunikációs szakma legjobb ügynökségeit, megbízóit és kampányait felvonultató TOP10-es lista második helyére „Megbízó” kategóriában. Áprilisban a leginnovatívabb tartalmi megoldásokat szemléző In2 Sabre Awards díjátadóról sem távozhatott üres kézzel a Budapest Airport - Londonban két kiemelt kommunikációs projektet is díjazott a zsűri: influencer kampányok kategóriában a Till Attila főszereplésével készült „24 óra a repülőtéren” sorozatot, valamint termékelhelyezés kategóriában a Szállj munkába! című műsort. Mindez azt jelenti, hogy csak az elmúlt másfél évben tíz díjat érdemelt ki a Budapest Airport PR csapata.

A Budapest Airport hagyománynak számító Éves Díjátadó Gálája rendszerint nagy érdeklődésre tart számot a vállalat partnereinek körében. A rendezvény tavaly már második alkalommal nyerte el az UNICEO élő kommunikációs megoldásokat szemléző díját a 150 fő feletti B2B rendezvények kategóriájában, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége pedig az Év event design kivitelezése díjjal illette a Progressive Reklámügynökség és a Budapest Airport együttműködésében megvalósuló rendezvényt.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a Budapest Airportnak ítélte Az Év Beszerzési Csapata 2023 díjat. Az elismerést az MLBKT Elnöksége és a Beszerzők és Beszerzési Vezetők Klubja ítélte oda a jelöltek munkássága és az általuk benyújtott pályázat alapján. A beszerzési csapat a koronavírus-járvány alatt a pénzügyi stabilitás megőrzésében, a pandémia után pedig a növekedés újbóli elérésében támogatta kiemelkedően a vállalatot. A közelmúltban bevezetett eljárások és új informatikai rendszerek egyszerűsítették és átláthatóbbá tették a beszerzési folyamatokat. Az innovatív, digitális eszközök alkalmazásával a projektkövetési, tervezési, és erőforrásmenedzsment feladatok is hatékonyabbá váltak, tovább segítve ezzel az eddig is hangsúlyos fenttarthatósági céljaink elérését.

„A Budapest Airport elkötelezettek a repülőtér fejlesztése mellett, amelyre az elmúlt öt és fél évben több mint 130 milliárd forintot fordítottunk. Míg a minőséget és utasélményt alátámasztó elismerések azt mutatják, hogy a repülőtéri közösség szívügyének tekinti Magyarország kapujának fejlesztését, addig a szakmai díjak és minősítések a BUD-csoport munkavállalóinak, valamint a repülőtéri közösség tagjainak magasszintű és sokrétű szaktudását igazolják vissza” – emelte ki Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen csapatban dolgozhatok, és bízom benne, hogy a további fejlesztések révén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hosszútávon is bebiztosítja helyét Európa legjobb légikikötői között.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Örülhet a radikális jobboldal az exit poll szerint

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×