eur:
392.17
usd:
361.77
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Milliókat vehetnek fel az idén felnőttkorba lépő babakötvényesek

Elárulta a Kincstár, hogy mekkora megtakarítással kezdhetnek hozzá felnőtt életükhöz azok a Babakötvény-tulajdonosok, akik idén töltik a 18. évüket. Aki eddig nem élt volna a lehetőséggel, az még akár 17 évesen is nyithat Start-számlát, amivel 260 000 forintot is kereshet egy év alatt – derül ki a money.hu elemzéséből.

A Magyar Államkincstár jelenleg több mint 21 ezer 2007 előtt született, Babakötvénnyel rendelkező fiatal felnőttnek vezet kincstári Start-értékpapírszámlát. Az érintett számlákon 61 milliárd forint értékben található megtakarítás – mondta el a Kincstár a money.hu megkeresésére. Ennek értelmében idén még nagyjából 21 000 babakötvényes fiatal fogja betölteni a 18. életévét, és vehet fel fejenként átlagosan 2,9 millió forint megtakarítást a visszaváltott Babakötvényei után.

A korcsoport számára elérhető Babakötvény-sorozat a 2022-es átlagos inflációnál három százalékkal magasabb kamatot fizet, ami 17,5 százalékot jelent. A kamat decemberben ennél is magasabb lesz: 20,6 százalékra emelkedik. Mindenkinek, aki 2005. december 31-ét követően született, annak a Start-számlájára a megnyitáskor átutalnak 42 500 forintos életkezdési támogatást. Ezenkívül az állam 10 százalék, de összesen legfeljebb évi 12 ezer forintos támogatással jutalmazza a befizetéseket.

Aki eddig nem élt a magas kamatok és az állami támogatás nyújtotta lehetőségekkel, az egészen addig nyithat Start-számlát, amíg nem töltötte be a 18. életévét. Arra azonban figyelni kell, hogy hiába válik valaki felnőttkorúvá, a babakötvényes megtakarításához csak akkor fér hozzá, ha a számlanyitás óta eltelt legalább három év. Felnőttkorba lépve nem lehet több pénzt befizetni a számlára, ám a bent lévő összeg továbbra is kamatozik. Vagyis a kamatok érdekében a 18. születésnap előtt érdemes minél több pénzt befizetni, ám ennek az éves korlátja február óta 1,2 millió forint – hívja fel a figyelmet a money.hu elemzője.

A maximálisan befizethető éves összeg esetében 259 200 forintot lehet keresni egy év alatt, méghozzá adómentesen, ha a 20,6 százalékos kamattal és az évi 12 000 forintos állami támogatással számolunk.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×