eur:
396.92
usd:
371.14
bux:
70973.26
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: Pixabay

Véget érhet a repülőjegyek drágulása

Úgy tűnik, lassan normalizálódnak a keresleti-kínálati viszonyok, és lecsengeni látszik a világjárvány utáni utazási boom.

Megállni látszik a repülőjegyárak emelkedése Európában és Ázsiában, sőt, van, ahol már csökkenés tapasztalható, ami arra utal, hogy a Covid-járványt követő utazási boom lassan lecseng egy utazási kutatócég szerint - írja a Reuters nyomán a Portfolio. A világjárvány után látványosan megugrott a repülések utáni kereslet, amivel a járatkínálat és az utaskapacitás nehezen tudta tartani a lépést, ami a repülőjegyek áremelkedéséhez vezetett.

Mint írják, iparági vezetők és elemzők szerint azonban lassan helyreáll a piac, miután az inflációval emelkedő megélhetési költségek miatt a fogyasztók érzékenyebbé váltak az árakra. Az utazási vágy továbbra is megvan, azonban olcsóbban, figyelembe véve, hogy a szállások és az autóbérlés is drágultak.

Az elemzők szerint az európai fogyasztók kiemelkedően árérzékenyek, emiatt egyre keresettebb célponttá válik Törökország, Románia és a Balkán több országa.

A ForwardKeys kutatócsoport adatai szerint az év első hónapjaiban Európában stagnáltak a viteldíjak 2023 azonos időszakához képest. Az Ázsia-csendes-óceáni térségben mintegy 16 százalékkal csökkentek év/év alapon, az Ausztráliából induló nemzetközi járatok esetén például közel 13 százalékos volt a visszaesés.

Ezeket a trendeket megerősítették a légitársaságok vezetőinek kommentárai is: Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint a jegyárak a korábban jelzettnél kevésbé fognak emelkedni. A Singapore Airlines miután előző héten rekordnyereségről adott hírt, bejelentette, hogy a szektor szereplői által elkezdett kapacitásbővítések hatására jegyár-mérséklődésre számítanak. A Cathay Pacific vezérigazgatója szintén azon a véleményen van, hogy a kereslet és a kínálat újra egyensúlyba kerül, és a jegyárak 2024-ben normalizálódnak.

Európában a ForwardKeys kitekintője szerint nyáron már visszatér a járvány előtti szintre az utazási kereslet, erre a párizsi olimpia is rásegít.

A keresési adatok alapján London, Párizs, Barcelona, Isztambul és Róma a legnépszerűbb célpontok a július-augusztusi időszakra az Európába beutazók között.

A kereslet globális fellendülése ellenére nem minden régióban állt egyelőre helyre az utasforgalom, a Kínából induló nemzetközi járatok például a járvány előtti szint 70 százalékán állnak, az Egyesült Államok-Kína vonalon például a korábbi kapacitások mindössze 16,5 százaléka repül - írják. Ám az átlagos jegyár már a 2019-es szint felett van a kínai nemzetközi járatoknál, a 2021-es mélypontokhoz képest pedig mintegy 70 százalékos a drágulás.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×