eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Businessman use electronic pen writing rising colorful graph from 2023 to 2024 year of business planing and stock investment growth concept.
Nyitókép: Dilok Klaisataporn / Getty Images

Optimista előrejelzést adott az EBRD az európai feltörekvő térségről

Magyarországon idén 2,2 százalékos, jövőre 3,5 százalékos növekedést jósol.

A globális geopolitikai feszültségek ellenére gyorsuló gazdasági növekedés várható idén és jövőre az európai feltörekvő térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett friss regionális előrejelzése szerint.

A bank Magyarországon az idén a közép-európai és balti EU-gazdaságok átlagával megegyező, jövőre az országcsoport átlagánál gyorsabb gazdasági növekedést vár.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet a kilenc közép-európai és balti EU-gazdaságban - Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Lettországban, Litvániában és Észtországban - 2024-re átlagosan 2,2 százalékos, 2025-re 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az EBRD várakozása szerint a csoporton belül a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal bővül.

A délkelet-európai EU-térség gazdaságai közül Romániában az idén 3,2 százalékos, jövőre 3,4 százalékos, Bulgáriában 2,6, illetve 3 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a londoni pénzintézet.

Ukrajnában az EBRD szerdai előrejelzése szerint 2024 egészében 3, 2025-ben 6 százalékos gazdasági növekedés várható.

A bank kiemeli, hogy az ukrán hazai össztermék 2022-ben, az Oroszország által indított háború első évében 29,1 százalékkal zuhant, de tavaly már 5,3 százalékkal nőtt. Működési területének egészében az EBRD a tavalyi 2,6 százalék után az idén 3 százalékos, 2025-ben 3,6 százalékos átlagos gazdasági növekedést valószínűsít.

Az előző, tavaly szeptemberi regionális előrejelzésben szereplő növekedési ütemnél a szerdán kiadott új EBRD-prognózis a tevékenységi országcsoport egészében átlagosan 0,2 százalékponttal lassabb növekedést tartalmaz 2024-re, mindenekelőtt azért, mert a német gazdaság gyenge növekedése miatt a közép-európai és a balti EU-térség is valamivel gyengébben teljesített a vártnál az év elején.

Az EBRD kiemeli mindazonáltal azt is, hogy a bank működési területéhez tartozó nyolc közép-európai és balti EU-gazdaság éppen húsz éve csatlakozott az Európai Unióhoz, és e két évtized jelentős felzárkózási lendületet adott ezeknek a gazdaságoknak.

A bank hangsúlyozza: az országcsoport egy főre jutó hazai össztermékének értéke 2003-ban piaci árfolyamon számolva átlagosan a német GDP-érték 26 százalékának felelt meg, tavaly azonban ez az arány már 50 százalék volt.

Az EBRD számításai szerint a két évtized alatt végbement 24 százalékpontos átlagos GDP-konvergenciából 14 százalékpont tulajdonítható a nyolc ország EU-tagságának.

Ez az "EU-csatlakozási bónusz" elsősorban a GDP-arányos export gyors növekedésének eredménye, tekintettel arra, hogy ezek a gazdaságok az uniós tagság húsz éve alatt mélyen integrálódtak az európai és a globális beszállítói hálózatokba - áll az EBRD szerdai elemzésében.

A bank számításai alapján a nyolc gazdaság GDP-arányos átlagos exportrátája a 2003-ban mért 49 százalékról 2023-ig 76 százalékra emelkedett.

A szerdai EBRD-elemzés kiemeli, hogy a földgáz, a nyersolaj és a búza világpiaci ára az egy évvel ezelőtt várt ütemnél gyorsabban mérséklődött, így a működési térség egészében az éves összevetésben számolt átlagos infláció a 2022 októberében elért 17,5 százalékos csúcsról idén márciusig 6,3 százalékra lassult, de még így is 2 százalékponttal meghaladta a koronavírus-járvány előtti szintet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×