eur:
395.37
usd:
368.5
bux:
71532.88
2024. július 2. kedd Ottó
Pumping equipment gas at gas station. Close up of a hand holding fuel nozzle
Nyitókép: Jung Getty/Getty Images

Új szabályozás jön – drasztikusan drágulhatnak az üzemanyagok

A kibocsátáskereskedelmi rendszer jelentősen drágítja majd a benzin és a gázolaj árát.

Az EU közelgő szén-dioxid-kibocsátási árképzési rendszere a közúti és fűtőanyagokra, a kibocsátáskereskedelmi rendszer 2 (ETS2) az eredetileg vártnál nagyobb áremelkedéshez vezethet – írja az Euractiv alapján a Portfolio. A 2027-ben bevezetendő rendszernél eredetileg azt becsülték, hogy szén-dioxid-tonnánként 45 euró alatt tartja az árakat, ami a dízel vagy a benzin esetében literenként körülbelül 10 centes felárat eredményezne, de most akár ennek a többszöröse is az üzemanyagárakra terhelődhet.

Peter Liese, az Európai Parlament főtárgyalója aggodalmának adott hangot, hogy a mobilitási és az építőipari ágazatban a következő években nem lehet tartani a 45 eurós határértéket a karbonkvótáknál. Ez pedig azzal járhat, hogy az üzemanyagárakra nem a tervezett 10 centes felár terhelődik majd, hanem ennek a többszöröse.

A fosszilis energiahordozók használatának lassabb csökkenése növelni fogja a kibocsátási kvóták iránti keresletet, ami azok árának emelkedését eredményezné. Az Agora Energiewende német agytröszt kutatása szerint a karbonkvótaár 200 euró/tonna felé emelkedhet, ami több mint négyszeres plusz terhet jelentene az üzemanyagárak ETS-díjainál.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×