eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác
fotó: Infostart
Nyitókép: fotó: Infostart

Irgalmatlan összeget költenek el egy fontos kerékpárútra

Több mint kétmilliárd forintból Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül a Bács-Kiskun vármegyei kerékpárút-hálózat - közölte a vármegyei önkormányzat elnöke.

Rideg László (Fidesz-KDNP) elmondta: a megépülő kerékpárút a már megvalósult Hajós-Érsekhalma szakaszt köti össze a Sükösd mellett futó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárúttal. A majdnem 14 kilométer hosszú nyomvonal érinti az érsekhalmi földvárat, a nemesnádudvari pincesort és egy jelentős szakaszon a Duna-völgyi-főcsatorna partján vezet majd.

A fejlesztés megvalósítására az érintett településekből és a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatából álló konzorcium

az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásból 2,2 milliárd forintot nyert.

Kiemelte: ez a kerékpárút része lesz a vármegye közepén már meglevő, több mint 100 kilométer hosszúságú hálózatnak, amely - a Keceltől Sükösdig tartó szakasz megvalósulásával - rácsatlakozik majd az EuroVelo 6-os kerékpárútra.

Elmondta: a térség vízi turisztikai fejlesztése is tervezés alatt áll, amelynek eredményeként a jövőben lehetővé válik az evezés a Vajas-fokon és a Duna-völgyi-főcsatornán. Így a gyalogos, a kerékpáros és a vízi turizmus egymást erősítve komplex kínálattal vonzza majd a látogatókat a térségbe.

A tervezett kerékpárút azonban nemcsak a településeket, hanem a térségi látnivalókat, értékeket is összeköti - fogalmazott Rideg László. Érsekhalmára nemcsak a bronzkori földvár miatt érdemes elmenni, hanem a helyi termékek és a horgásztó miatt is, de a vadászház és az erdei iskola látogatottságának is jót tesz majd a becsatlakozás a kerékpárút-hálózatba - tette hozzá.

Sükösdön is számos látnivaló várja a turistákat és a környékbeli lakosokat, hiszen a tőzegtavaik közelében található Magyarország legnagyobb partifecske-kolóniája. A gazdag programkínálatot felvonultató tájházhoz pedig a kerékpárút-hálózathoz kapcsolódó, jövőre megépülő belterületi kerékpárúton vagy akár vízi úton is el lehet majd jutni.

Nemesnádudvaron azt szeretnék elérni, hogy a Sükösd és Érsekhalma közötti szakasz egy alternatív gyalogos túraútvonal is legyen egyben, és erre már van is ígéretük a Kéktúra Egyesülettől. A helyiek arra számítanak, hogy a fejlesztés a térségi horgászturizmust és a borturizmust is fel fogja lendíteni.

Ráadásul a a csatlakozás révén a térségi kerékpáros-hálózathoz a három település értékein túl elérhetővé válnak Hajós és Császártöltés attrakciói is - tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta: a három érintett településen élők körében is népszerű a kerékpárút megépítésének terve. A projekt megvalósulásával ugyanis biztonságosan juthatnak el kétkerekűn a szomszéd településekre. A fejlesztéssel élénkül a helyi gazdasági élet is, hiszen versenyképesebbé válik a vendéglátás, a szálláshely és más kapcsolódó szolgáltatások ösztönzése által - részletezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×