eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
stock photo
Nyitókép: Getty Images/Jozsef Zoltan Varga

Kiderült, meddig maradna a kamatstop

A családok védelme érdekében indokolt a lakossági jelzáloghiteleket érintő kamatstop fenntartása, mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn. Arról is beszélt, hogy nem vár már 3-4 százalékos növekedést a kormány. Kiderült még, hogy hatalmas összeget kapott az állam a taszári repülőtérért.

Mint ismert, a kis- és középvállalkozások kamatstopját április 1-jével már kivezették, marad a jelzáloghitelek, tehát a lakásfedezet mellett felvett hitelekre megszabott kamatstop. Ezt nagyjából 2 százalékos jegybanki alapkamat körül vezették be, amitől jelenleg messze vagyunk - idézte fel Nagy Márton egy hétfői sajtóeseményen. Mint mondta, nem úgy tűnik, hogy egyhamar visszatérünk ebbe a sávba, hosszú távú lehet a magasabb alapkamat. Ez nem csak Magyarországon van így, a világban is kialakulhat egy ilyen tendencia, ezt hívják pozitív reálkamatlábnak jegyezte meg.

"Mérlegelni kell, hogy ennek mi a szintje, de a lényeg, hogy mindenhol magasabb reálkamatláb alakul ki, mint amilyen a háború előtt volt. Ebből adódóan hosszú távon nem lehet fenntartani a lakossági kamatstopot. Ugyanakkor, a másik oldalról, szükséges, hogy enyhüljön a fogyasztásban az óvatossági motívum, visszatérjen a fogyasztás a korábbi szintre, ezért egyelőre a védeni kell a családokat. Ez indokolja egyébként, hogy június végéig érvényben van a kamatstop" - magyarázta a tárcavezető.

A kormány fog dönteni, de a nemzetgazdasági miniszter szerint az intézkedést december végéig fenn kell tartani,

addig kell majd ismét egyeztetni, hogy indokolható-e a fenntartása vagy sem. Nagy Márton a már említett két szemponttól tenné függővé a kivezetést (óvatossági motívum, fogyasztás visszatérése).

Szó volt a tájékoztatón arról is, hogy a német gazdaság gyengélkedése és a várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakuló hazai export miatt nem vár már 3-4 százalékos növekedést 2024-re a kormány, a reális a 2 és fél százalékos bővülés.

Mint mondta, a német gazdasággal kapcsolatos kilátás gyorsan megváltozott, és egy nagyon erősen lecsapódott az exportaktivitásunkban.

"Tavaly az export pozitívan járult hozzá a gazdasági növekedéshez, és egy nagyon fontos pillér volt abban, hogy a gazdasági teljesítményünk egy enyhe visszaesést mutatott. Jelenleg az exportunkban csökkenés figyelhető meg, ez februárban is megmutatkozott a külkereskedelmi adatok alapján. Ez a német gazdaság gyengélkedésével függ össze, illetve a járműipari helyzettel, részben az elektromos autózással kapcsolatos kérdéskörökkel" - indokolt Nagy Márton.

Arra számítanak a minisztáriumban, hogy az év további részében az export javulni fog, de az a fajta export hozzáadott érték, ami tavaly megvalósult, idén nem jön össze.

Ez a 2-3 százalék közötti növekedés valójában 2,5 százalékot jelent, ezzel fognak tervezni,

fogalmazott a tárcavezető, felidézve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is erről beszélt a napokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×