eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Getty Images/Cavan Images

Jelentős anyagi teher szakadhat az elektromos autósok nyakába

A szakértők szerint a casco esetén akár a többszöröse is lehet az elektromos autók biztosításának díja a benzines vagy dízeles változatokhoz képest.

Számos előnnyel járhat egy hagyományos üzemanyaggal működő autó lecserélése egy elektromos meghajtású járműre, de a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításainak a díjai. A Hungarikum Alkusz szakértői szerint a kötelező biztosítás esetén nincsen releváns különbség a díjban, tapasztalatuk szerint az eltérés pár ezer forint lehet.

Casco biztosítás esetén azonban az elektromos autók díja akár többszöröse is lehet, a magasabb vállalt önrész ellenére is

– írja az Economx. Mindez azzal indokolható, hogy az elektromos autóknál olyan káreseményekre is fel kell készülni, ami a benzines vagy dízel autók esetében nem merül fel.

Elektromos autók esetén jellemző kár lehet a töltés közbeni villámcsapás, vagy akár a töltőben keletkezett kár. Ahhoz, hogy teljes biztonságban tudjuk gépjárművünket, a szakértők szerint kiegészítő biztosításként érdemes olyan assistance szolgáltatást választani, ami az akkumulátor lemerülése/meghibásodása esetén elszállítja a járművet a legközelebbi töltőállomásig vagy szervizig, ez azonban plusz költséggel jár.

A két típus árazása közötti lehetséges eltérést befolyásoló tényezők közül a casco esetében elsősorban a magasabb helyreállítási költséget emelték ki, ami nem kizárólag a magasabb alkatrészáraknak köszönhető, hanem annak is, hogy az elektromos autók esetében más javítási lépések merülnek fel, a javítás magasabb technológiai költséggel jár és megfelelő szakértelem is szükséges hozzá – írja a gazdasági lap.

A fentieknek köszönhetően az elektromos autók átlagkárai nagyságrendileg 40-50 százalékkal magasabbak, és a casco biztosítás díja is ehhez igazodik.

A tulajdonos/sofőr adataiban, illetve a jármű kategóriájában való eltérések kapcsán úgy fogalmaztak, hogy minden adat ugyanúgy befolyással bír a kalkulált díjra. Ennek megfelelően itt is a vidéken élő, 30 évnél idősebb, több éve balesetmentes vezetők körében érhető el magasabb díjkedvezmény a kötelező biztosítás szempontjából. Casconál a jármű teljesítménye/értéke is fontos tényező, azaz egy kisebb teljesítményű és értékű jármű díja alacsonyabb.

Ami a kedvezményeket illeti, ugyanazok érhetők el a piacon mindkét módozat tekintetében függetlenül a jármű meghajtásától. Nincsenek ugyanis arra vonatkozó jogszabályok, hogy a biztosítóknak bármiféle kedvezményt kellene adniuk az elektromos hajtású járművek után. Ezzel együtt több társaság is adhat kedvezményt a KGFB-re. Fontos azonban észben tartani, hogy ez üzletpolitikai célú kedvezmény, vagyis bármikor visszavonható.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×