eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Debreceni Egyetem és a pénzintézet közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labor átadásán az egyetem gazdaságtudományi karán 2018. október 15-én. A pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó labor az országos Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat legújabb tagja.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Jelasity Radován: a körülményekhez képest sikeres évet zárt az Erste

115 milliárd forintos nyereséggel és kimagasló tőkearányos megtérüléssel zárta 2023-at a magas kamatkörnyezetben a magyar Erste. Az elnök-vezérigazgató az InfoRádióban elmondta, két egyszeri tétel is javította a mérleget, de 2024-ben jelentős fellendülésre számít a tavaly visszaeső hitelpiacon.

Részben egyszeri hatásoknak is köszönhetően rekord eredménnyel zárta a 2023-as évet a magyarországi Erste Bank. Az adózás utáni nyereség tavaly 115 milliárd forint lett, míg 2022-ben 53 milliárd forint profittal zárt a bank – mondta az InfoRádióban az Erste elnök-vezérigazgatója.

"A körülményekhez képest egy sikeres évet zártunk, de a rekord eredményben benne van két jelentős egyszeri tétel is: a fair value, illetve az OBA-visszatérítés. Ezek nélkül természetesen ez a szám alacsonyabb lenne, de ugyanúgy büszkék vagyunk arra, hogy egyrészt a működési kiadások is csak kisebb mértékben, csak 6,7 százalékkal nőttek, másrészt az összes mutató jelentősen javult a 2023-as évben" – közölte Jelasity Radován.

Az eredményekről beszámoló tájékoztatón elhangzott, hogy a bank működési bevételei 39 százalékkal 308 milliárd forintra nőttek, a tőkearányos megtérülés 22,7 százalék volt, a költség/bevétel arány 33,5 százalékra esett vissza, az ügyfélhitelek állománya 1,3 százalékkal csökkent, az ügyfélbetétek állománya 9,7 százalékkal apadt a banknál.

Tavaly a magyar gazdaság lassulása jelentős gondot okozott a bankszektorban is, elsősorban a hitelkihelyezés üteme csökkent, ez alól az elnök-vezérigazgató szerint az Erste sem volt kivétel. "Az új hitelállomány körülbelül 20 százalékkal csökkent a tavalyi évben, elsősorban a vállalati hitelezés esett vissza körülbelül 50 százalékkal, míg a lakossági hitelezés habár csökkent, de az összhitelállomány a lakosságinál továbbra is nőtt" – mondta Jelasity Radován.

Az idei évre már kedvezőbbek a kilátások a hitelpiacon is, a bankvezető szerint már a tavaly utolsó negyedévben elindult egy pozitív trend, ami idén az első két hónapban még tovább erősödött. Jelentősen nőttek az Ersténél az új hitelkihelyezések. "Először nőtt az érdeklődés, utána a hitelkihelyezések száma is. Ha most összevetem a tavalyi év hasonló időhatárához képest, akkor jelentős növekedés volt már nemcsak a lakossági, hanem lassan a vállalati hitelezésben is, és

annak köszönhetően, hogy az alacsony infláció miatt valószínűleg a kamatok is tovább fognak csökkenni, mi mindenképpen optimistán nézzük a jövőbe"

– jelentette ki az Erste első embere.

Arról is beszámolt, hogy januárban főleg az új családtámogatási program jelentős érdeklődést indított el a lakossági oldalon, és abban bíznak, hogy év második negyedéve lesz nagyon fontos időszak, amikor nemcsak az érdeklődések mennek át konkrét hitelszerződésekbe, hanem a kamatcsökkentésnek is nagyobb hatása lesz az új hitelkihelyezésekre. Ezenkívül április-májusban jelentős fellendülést várnak attól is, hogy a vállalati változó kamatozású hiteleknél az első hat hónapra nem számol fel extra marzsot a bankszektor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×