eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

A nyugdíjguru kimondta, mikor lesz szükség a magyar nyugdíjrendszer megerősítésére

A Ratkó-unokák megjelenése jelent majd hatalmas terhelést, addig érdemi reformra van szükség – mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

A rendszerváltás évében még ezer dolgozóra 200 nyugdíjas jutott, 2022-ben azonban ez a mutató felment 303-ra. Az egyensúly minden egyes évvel egyre jobban felborul. A helyzetet tetézi, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke 2016-ban még 27 százalék volt, de azóta ez bezuhant 13 százalékra. Ennek megvan a maga gazdaságpolitikai racionalitása, csak éppen a nyugdíjkasszának a bevételeit rendkívüli mértékben megvágta, és ez látszik is a költségvetés tervezésénél – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója a novekeds.hu-nak.

A szakértő hozzátette: bár a szochóból részben az egészségbiztosítási kasszát is finanszírozni kellene, ez viszonylag nehezen megvalósítható, mivel egyre nagyobb részét kell beirányítani a nyugdíjkasszába. Idén például már az összes szochóbevétel több mint 89 százaléka a nyugdíjakhoz megy, és még ez sem lesz elég.

Farkas András szerint a rendszer igazán akkor fog megreccsenni, amikor a „Ratkó-unokák”, vagyis az a népes tömeg, amely 1973 és 1977 között született, elkezd nyugdíjba vonulni. Ez a folyamat úgy 2037-től indulhat el és 2039 körül lesz csúcsponton. "Ez lehet az a pont, amikor a jelenlegi finanszírozási rendszer már biztosan nem fog működni. Addig nagyon komoly érdemi reformra lesz szükség a hazai nyugdíjrendszerben" – mondta a szakértő.

Korábban volt egyébként olyan ígéret, hogy a dolgozók egy külön számlán tudják majd követni a nyugdíjbefizetéseiket, de a szakértő elmondta: egy folyó finanszírozású rendszerben, ahol a járulékbefizetések fedezik a nyugdíjakat, értelmetlen külön számon tartani ezeket az összegeket.

A nyugdíjas társadalomban szerinte az infláció egyfajta szakadást hozott létre. Ennek az az oka, hogy maga a nyugdíjemelési eljárás az egységes százalékos mértékben van meghatározva, így akinek korábban 60 vagy 80 ezer forint volt a nyugdíja, az most januártól ugyanúgy 6 százalékos emelést fog kapni, mint az aki mondjuk 600 ezres nyugdíjat kap. A kisnyugdíjas a pénze jelentős részét például élelmiszerre és más olyan tételekre költi, amelyeknek az inflációja magasabb, mint az általános infláció, míg akik több százezres nyugdíjat kapnak, kevésbé vannak kitéve például az élelmiszer-inflációnak – hangsúlyozta Farkas András.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×