eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megváltoztatták az új lakossági napelemes pályázat szabályait

Jórészt a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában érvényesített pontosításokat, változtatásokat.

Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint. A várható megtérülési időhöz igazodva egységesen tíz év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama, illetve legfeljebb 600 ezer forint számolható el a mérőhely szabványosítására és fázisbővítésére. A kivitelezők alvállalkozóinak nem kell külön regisztrálniuk. A január közepén megnyíló Napenergia Plusz Programban egy ingatlanra akár 5 millió forint támogatás nyerhető el napelem és tároló együttes létesítéséhez. A kormány a pályázattal a zöldenergia termelésére és tárolására ösztönözve segíti a családokat áramszámlájuk csökkentésében.

Az egy hónapja meghirdetett programban a saját lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek vissza nem térítendő támogatás felhasználásával láthatják el megújuló energiaforrással lakóépületeiket. A költségeik kétharmadának átvállalásával megvalósuló beruházások révén saját célra termelhetnek zöldenergiát, és tárolhatják azt későbbi felhasználásra.

E háztartások nagyobb mértékben válnak képessé az energetikai szempontú öngondoskodásra. A nyertesek a rugalmas felhasználási lehetőséggel élve hatékonyabban mérsékelhetik rezsiterheiket.

A kivitelezők 2023. december 4. óta jelentkezhetnek a programba, egy hónap alatt több mint 400 cég regisztrációját hagyták jóvá. A támogató Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség ügyfélszolgálatán az elmúlt hetekben több mint 1900-an érdeklődtek telefonon vagy írásban. Jórészt éppen a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában lévő pontosításokat, változtatásokat.

Fontos újdonság, hogy

  • a mérőhely szabványosítása és legfeljebb 3-szor 20 amperes fázisbővítése támogatható tevékenységként összesen maximum 600 ezer forintig számolható el.
  • Az e tételektől külön kezelendő előkészítési és adminisztratív költségekre a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható.
  • A fejlesztés kapcsán kötelező garanciális időszakokat a várható megtérülési időhöz igazítják, ennek megfelelően a rendszergarancia, a kivitelezői garancia, valamint a napelemre, az inverterre és a tárolóra vonatkozó termékgarancia időtartamát egyformán 10 évben határozza meg a módosított kiírás.

Az iparági vállalkozásokat érintő egyik legfontosabb változás, hogy kizárólag a generálkivitelezőknek kell regisztrálniuk a programban, az általuk igénybe vett alvállalkozók regisztrációja nem szükséges. A pályázók és kivitelezők védelme érdekében a módosított dokumentumok részletezik a vállalkozási szerződés felmondási feltételeit, jogosulatlan felhasználás esetén a támogatás visszakövetelésének lehetséges módját.

A családok 2024. január 15-étől választhatnak kivitelezőt a programban regisztrált cégek közül. Az adminisztrációt a szerződésminta kötelező használata is egyszerűsíti a jelentkezők számára. Támogatási kérelmeket a már megkötött kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×