eur:
394.6
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Packing suitcase for travel vacation in new normal, top view.
Nyitókép: nikkimeel/Getty Images

Óvatos optimizmus a turizmusban: lesznek nyertesei a 2024-es évnek

2023-ban sikerült megközelíteni a turizmusban a járvány, a háború és az energiaválság előtti utolsó év teljesítményét. A Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnöke szerint az utazni vágyók "ütésállóvá" váltak, és bátrabban indulnak útnak, mint néhány évvel ezelőtt.

Nem zárt kiemelkedő évet a turizmus, de nem is drámai a helyzet. A végleges egyenleg valahol a kettő között van, de inkább pozitív irányban. Így összegezték az idei tapasztalatokat a turizmus szakmai szervezeteinek képviselői.

A turizmus teljesítménye 2023-ban megközelítette a 2019-es renferenciaértéket - mondta az InfoRádióban Holczerné Szentirmai Ágnes, a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetségének elnöke. Budapesten visszatértek a dolgok a régi kerékvágásba, ismét érkeznek a külföldiek. A vidéki, elsősorban belföldi vendégek körében népszerű turisztikai célpontok esetén nagyobb a szórás, térségtől függően.

A szakma képviselői óvatos optimizmussal várják az új esztendőt. Az elnök elmondta,

valószínűleg egy megfelelő, mindenki megelégedésére szolgáló év következik.

Leszögezte, a fogyasztók bizalmáról van szó, ami alapvetően befolyásolja a szakmát.

Véleménye szerint a turisták, látogatók rendkívül ütésállók, gyorsan hozzászoknak a legkülönfélébb világpolitikai eseményekhez is, például háborús konfliktusokhoz, terrorkészültséghez. Elmondta, most már senki számára nem jelent az ilyesmi akadályt abban, hogy elutazzon - ez nyilván a világ más pontjain is így van, ebből tud profitálni a beutazókra specializálódott turizmus - jegyezte meg.

A szakemberek szerint a turizmus fejlődésében még hatalmas lehetőségek rejlenek, a szektor a jelenleginél jóval nagyobb GDP-hozzájárulást is képes lenne megtermelni.

Várakozáson felüli volt a 2023-as év

A várakozásokhoz képest meglepően jó volt a turizmusban a 2023-as év, mondta Kiss Róbert Richárd az InfoRádió Világszám című magazinműsorának szerkesztője.

Felidézte: Oroszország a hetedik legnagyobb küldőpiac volt itthon, Hévíz, Hajdúszoboszló, Budapest és Sárvár profitált elsősorban az orosz turisták költéseiből. Az elmaradásuk komoly nehézséget okozott, de a szolgáltatók ezt mostanra leküzdötték. Elmaradtak az ukrán turisták is és most az izraeli konfliktus csökkenti a kölcsönös utazások mértékét. Mint mondta, a 2019-es esztendőben 80 ezer vendég érkezett Izraelből és 40 ezer magyar utazott oda. Most ezt a számot nem lehetett elérni, mert novemberben gyakorlatilag leállt a turisztikai célú beutazás Izraelbe.

"Az elmaradó régiók helyett elkezdtek jönni az Egyesült Államokból, többen jöttek Olaszországból és Spanyolországból, de az Egyesült Királyságból érkező vendégek is megmaradtak a brexit után. Németország pedig stabil beutazást biztosított. Emellett ismét megjelentek a kínai turisták is", tette hozzá Kiss Róbert Richárd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
Budapesti fantomtraffipaxok: egymásra mutogat a főváros és a rendőrség
Az egy éve beígért, de még most sem működő fővárosi traffipaxok az általános főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint 46 sávot figyelnek majd, már csak a rendőrségen múlik, hogy a tesztüzemből mikor állítja át ezeket élesbe. Az ORFK közleményében azt írta, hogy csak szerdán kapták meg a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló levelet a fővárostól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×