eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

A katedrán tartaná a kormány a mérnöktanárokat a most bejelentett béremeléssel

A köznevelésben dolgozó pedagógusok mellett a szakképzésben oktatók is megkapják a 32,2 százalékos béremelést január elsejétől. A kormány a hazai költségvetésből biztosítja a forrást.

"Ahogy a köznevelésben megtörténnek a béremelések, ugyanolyan ütemű lesz a szakképzésben oktatók béremelése is" – mondta Pölöskei Gáborné az InfoRádióban.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár tájékoztatása szerint tavaly még 10 százalékos bérfejlesztést céloztak meg a köznevelésben, az uniós források megérkezésével azonban biztosított lett a 32,2 százalékos emelés, és ugyanekkora bérfejlesztést irányoznak elő a szakképzésben dolgozóknak is. Hozzátette, hogy

a szakképzési bérfejlesztést az unió nem támogatta, ezért ezt a kormány a költségvetési forrásból fogja finanszírozni.

A szakképzésben a béremelés 27 ezer oktatót érint, és noha az államtitkár konkrét összeget nem mondhatott, azt elárulta, hogy a közneveléshez hasonlóan megállapítanak majd egy minimális kezdőbért. "A rendszerünkben a 27 ezer ember között találtunk 3200 főt, akinek a bruttó bére 400 ezer forint körül volt, náluk jelentősebb lesz a bérfejlesztés, hiszen az a terv, hogy az alapbér több mint 500 ezer forint legyen" – tette hozzá Pölöskei Gáborné.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, a bérfejlesztés eltérő mértékű lesz egyénenként, mert a szakképzési törvény által előírt teljesítményalapú értékeléssel határozzák meg. Azt is közölte, hogy a továbbiakban is lesz még bérfejlesztés, ezzel nem áll meg, még akár idén lehet egy következő lépcsőfok. A tárca célja, hogy az iparral versenyképes munkahelyeket kínáljon a mérnöktanároknak, hogy vonzó maradjon a szakképzés az oktatóknak.

A megemelt összeg az államtitkár tervei szerint január elsejétől jár, ha szükséges, akkor az érintettek visszamenőleg kapják majd meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×