eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

A szakszervezeti szövetség magasabb garantált bérminimum-emelést kér a kormánytól

Legalább 15 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést tart elfogadhatónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Zlati Róbert hozzátette: csak gyorsabb ütemű emelésekkel érhető el, hogy a minimálbér felzárkózhasson a mediánbér 60 százalékára.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt mondta az M1 csatorna egyik műsorában, hogy még idén emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege. A politikus tájékoztatása szerint egy olyan javaslat került a kormány asztalára, amely alapján előre lehetne hozni akár december elsejére is a két bérelem kifizetését, amivel elsősorban a hátrányos helyzetű embereket lehetne kompenzálni a 2023-as évre vonatkozóan.

Az előrehozott béremelést eredetileg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kezdeményezte, így Zlati Róbert, a szervezet elnöke különösen örömtelinek tartaná, ha az ügyben minél előbb kormánydöntés is születne.

A garantált bérminimumot ugyanakkor továbbra is vita övezi, a MASZSZ ugyanis a 10 helyett legalább 15 százalékos emelést tartana elfogadhatónak.

„Ha figyelembe vesszük, hogy a garantált bérminimum esetében csak 14 százalékos minimálbér-emelés valósult meg erre az évre és ehhez hozzávesszük, hogy a kormány a nyugdíjkorrekcióval tulajdonképpen elismerte, 18,5 százalékos infláció várható idén, akkor már eleve van egy 4,5 százalékos elmaradás” – részletezte a MASZSZ elnöke.

Hozzátette: a jövő évi várható inflációval kalkulálva már 10 százalék feletti lehet ez az elmaradás. Ahhoz pedig, hogy reálbér-növekedés valósulhasson meg és a magyar bérek kedvezőbb képet mutassanak az európai rangsorban is, a szakszervezet indokoltnak tartja a 15 százalékos emelést a garantált bérminimumot illetően.

Zlati Róbert elismerte, a béremelés több munkaadónak is nehézséget okozhat, ugyanakkor úgy véli, hogy a többség minden gond nélkül végre tudja hajtani. Mint fogalmazott,

több tízezer forintos emelésről van szó, ami talán nem jelent akkora terhet az érintetteknek, hogy ne lehessen ezt érvényesíteni.

A szakszervezeti elnök kiemelte: számos hivatalos fórum megerősítette az elmúlt időszakban, hogy Magyarországon kiemelkedő mértékben növekedett a profit. „Azt gondolom, hogy amiben remélhetőleg hamarosan megegyezünk, azt mindenki tudja majd teljesíteni” – bizakodott.

Korábban munkaadók és munkavállalók közösen javasolták a kormánynak, hogy a magas infláció miatt év végén legfeljebb 100 ezer forint értékben egy egyszeri, adómentes bérkompenzáció járhasson a dolgozóknak. Hivatalos döntés ugyan még nincs az ügyben, de a szakszervezetek információi szerint a kormány elvetette ennek a lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×