eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Változás a magyar rendszámoknál – súlyos következményei lesznek

Jelentős visszaesésre számítanak az importőrők, ha valóban elveszik a zöld rendszámot a plug-in hibrid autóktól.

Egy kikerült és nem cáfolt minisztériumi tervezet szerint nem kaphatnak majd újonnan zöld rendszámot a jövőben a plug-in hibrid autók, és még azokról is le kell venni a soron következő műszaki vizsgán, amelyeken akár évek óta ott díszeleg. A vezess.hu érdeklődésére a közlekedési tárca közölte, még nem végleges a készülő tervezet, de jelezte: „olyan megoldást keresünk, amelynek a bevezetése után a zöld rendszám nemcsak egy kiváltság lesz, hanem annak használói valóban környezetkímélő gépjárművek felhasználói lehetnek.”

Az autós portál megkérdezett több érintett importőrt is, hogy szerintük milyen következményekkel járhat a döntés az évek óta viták középpontjában álló hajtásláncot használó új személyautók piacán.

A Porsche Hungária szerint nagy visszaesés várható sok márka esetében, de nem egységesen. A Volkswagen esetében kisebb visszaesés lesz, mert a céges vásárlóknál nem a zöld rendszám volt a döntési ok eddig sem, hanem a külföldi központ zöldítésre buzdító irányelve.

A Volvónál is nagyon jelentős visszaeséssel kalkulálnak, mert pusztán gazdaságossági szempontok alapján nem indokolt ilyen modellt venni. A kimondottan a környezettudatosság miatt PHEV-et választók egy része pedig a várakozásaink szerint a jövőben tiszta elektromos modellt választ. Náluk is nagy kérdés, hogy azok a flottapartnerek, amelyeknek a vállalati előírásaikban PHEV modell szerepelt, hogyan reagálnak erre a döntésre.

A Kia is visszaesést vár, de nem ugyanúgy reagálnak majd a döntésre a céges és a magánügyfelek. Ha megvonják a zöld rendszám adta előnyöket, akkor a kereslet egy részét vissza fogja fordítani a fosszilis üzemanyaggal hajtott autók irányába, és egy másik részét pedig előre az elektromos autók irányába. A számításai szerint kevesebb, mint a felére is visszaeshet a PHEV autók iránti kereslet.

Egyedül a BMW importőre optimista, drámai visszaesésre nem számít, de kezdetben talán adódhat némi bizonytalanság.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×