eur:
393.11
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
3d render illustration of an underwater oil pipeline . The pipes are destroyed after the explosion.
Nyitókép: Serg Myshkovsky/Getty Images

"Mechanikai roncsolás" miatt sérült meg és állt le a tenger alatti gázvezeték

A vasárnap átszakadt balti-tengeri gázvezetékben keletkezett károkat "meglehetősen nagy erő okozta" - jelentette ki szerdán Hanno Pevkur észt védelmi miniszter, egy nappal azután, hogy a finn kormány bejelentette: szándékos akcióról lehetett szó. Az orosz elnöki szóvivő nyugtalanítónak nevezte az incidenst.

A Balticconnector tenger alatti gázvezeték mellett egy Finnországot és Észtországot összekötő távközlési kábel sérült meg vasárnap.

Kedden Helsinkiben közölték, hogy a károkat valószínűleg "külső behatolás" okozta, az okot vizsgálják.

Pevkur a Reuters hírügynökségnek azt mondta: "Világosan látható, hogy ezeket a károkat meglehetősen nagy erő okozta." Hozzátette, hogy a nyomozók egyelőre nem zárnak ki semmit, de

úgy tűnik, mechanikai behatás vagy mechanikai roncsolás történt.

A finn kormány keddi tájékoztatása szerint károk keletkeztek nemcsak magán a gázvezetéken, de a párhuzamosan futó telekommunikációs kábelen is, amely összeköti a két NATO-tagországot. A Gasgrid finn gázszolgáltató szerint hónapokat vagy akár még több időt is igénybe vehetnek a helyreállítási munkálatok.

Petteri Orpo finn miniszterelnök sajtókonferenciáján aggasztónak nevezte a történteket, de arról igyekezett biztosítani mindenkit, hogy az ország energiaellátása stabil, illetve a telekommunikációs vezetéken keletkezett kár nem befolyásolja Finnország összeköttetését a külvilággal.

A finn és az észt üzemeltetők vasárnap észleltek szokatlan nyomáscsökkenést a Balticconnector gázvezetéken, és mivel felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, a vezetéket ideiglenesen lezárták.

Az orosz elnöki szóvivő nyugtalanítónak nevezte az incidenst, de azt mondta: nem tud részleteket az ügyről. Dimitrij Peszkov megjegyezte: azt sem tudja, hogy az orosz különleges szolgálatok rendelkeznek-e bármilyen további információval a részletekről - írja a Portfolio.

Az elnöki szóvivő utalt a "korábbi incidensekre" is, vagyis az Északi Áramlat gázvezetékeken 2022 szeptemberében bekövetkezett robbanásokra is. Úgy értékelte, hogy ezek veszélyes precedenst teremtettek.

Az 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo LNG-terminált Paldiski észt kikötővárossal.

Tavaly szeptemberben az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. Akkor négy helyen észleltek gázszivárgást. A vizsgálatok azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×