eur:
392.38
usd:
362.17
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Australian Senior Citizen Couple Enjoying Life and Living Independently At Own Home
Nyitókép: Getty Images/ Thurtell

A nyugdíjemelésről is tárgyalt a kormány, de mennyi lesz az annyi?

Kormányülés fontos témákkal, többek között a novemberi nyugdíjemelés ügyével, és gazdasági kérdésekkel - írta közösségi oldalán Varga Mihály.

A pénzügyminiszter ennél többet nem árult el részleteket a novemberben esedékes, pótlólagos emelésről. Mint ismert, az infláció magasabb lesz, mint az év elején adott 15 százalékos nyugdíjemelés.

Az előírások szerint ezért november visszamenőleg emelés jár. A kérdés az, hogy mekkora.

A 24.hu a Magyar Nemzeti Bank szakembereinek legfrissebb számaira emlékeztet. Eszek szerint az MNB 17,6 és 18,1 százalék közé várják az idei pénzromlási ütemet, ez azt jelenti, hogy 2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra mutatkozik a legnagyobb esély,ami az átlagnyugdíj szintjén havi 4700-5600 forint körüli többletet jelenthet.

Más kérdés, hogy az Inforádiónak nyilatkozó szakember szerint is a nyugdíjasinflációt kellene figyelembe venni, ami akár 3,6 százalékos emelést is eredményezhetne.

Farkas András nyugdíjszakértő arról beszélt, hogy "a nyugdíjtörvény szerint a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést, ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor azt jelenti, hogy

3,6 százalékos emelésre lesz szükség".

Ma egyébként déltől Kormányinfó, ezen akár bejelenthetik a nyugdíjemelés mértékét, hiszen a kormány tárgyalt erről.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Eleve vereségre volt ítélve a csaknem másfél évtizeden át kormányzó Konzervatív Párt a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választáson, a győztes Munkáspártnak pedig nem lett sokkal több szavazója, mint amennyi 2019-ben volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×